Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čeští fotbalisté prohráli v přípravném utkání s Německem 0:1

Čeští fotbalisté prohráli v přípravném utkání s Německem 0:1
Čeští fotbalisté sehráli s Německem přípravné utkání v Lipsku | zdroj: Profimedia

Čeští fotbaloví reprezentanti prohráli v přípravném utkání v Německu 0:1. Zápas v Lipsku rozhodl pro čtyřnásobné mistry světa a trojnásobné evropské šampiony ve 13. minutě Luca Waldschmidt. Kvůli opatřením proti koronaviru se hrálo bez diváků.

Oba týmy nastoupily s hráči, kteří většinou nepatří do základních sestav. Debut za český reprezentační A-tým si odbyl Černý, v nezvyklém složení se představila obrana a na hrotu útoku dostal šanci Krmenčík. Kvůli koronaviru vypadli na začátku týdne z kádru Pavelka a Pekhart. Německý trenér Löw dal před Ligou národů volno oporám včetně hvězd Bayernu Mnichov.

Jako první zahrozili hosté, Dočkal ale v šesté minutě přihrávku od Matějů mezi tyče nedokázal tečovat. Ve 13. minutě udeřilo na opačné straně. Brankář Pavlenka vyrazil Neuhausovu střelu do strany a po Maxově přihrávce zblízka nezaváhal nepokrytý Waldschmidt.

V 28. minutě mohli mistři světa z roku 2014 zvýšit, do Gündoganovy střely ale stihl v poslední chvíli skočit Novák. Poté udělal velkou chybu v rozehrávce Jemelka, ale domácí Brandt vypálil mimo.

V závěru poločasu český celek dvakrát podržel gólman Pavlenka, který se kvůli koronavirové situaci vrátí po zápase do bundesligových Brém. Ve 43. minutě vychytal brejk střídajícího Amiriho a stejnému hráči zkazil radost i vzápětí.

Šilhavý poslal do druhé půle tři střídající hráče Součka, Jankta a Vydru. Löw nasadil čerstvého Dahouda, který po hodině vypálil bodlem těsně vedle.

Pak se hrálo dlouho bez šancí, až v 77. minutě napálil odražený balon zpoza vápna do spojnice břevna a tyče Neuhaus. O pět minut později byl blízko k vyrovnání střídající Vydra, který si naběhl na Janktův centr, ale jeho hlavičku vyrazil gólman Trapp. Němci už vedení udrželi a poprvé po roce neinkasovali.

Český tým prohrál s Německem potřetí za sebou a posedmé z devíti vzájemných duelů v samostatné historii. V dalším zápase se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého představí v neděli v Plzni v Lize národů proti Izraeli a o tři dny později zakončí tamtéž účinkování v druhém ročníku stejné soutěže soubojem s bývalým federálním partnerem Slovenskem.

Přípravné fotbalové utkání v Lipsku:

Německo - ČR 1:0 (1:0)

Branka: 13. Waldschmidt. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Souček (ČR). Bez diváků.

Sestavy:
Německo: Trapp - Tah, Koch, Rüdiger - Baku, Neuhaus, Gündogan (46. Dahoud), Max (69. Schulz) - Hofmann (20. Amiri), Waldschmidt, Brandt. Trenér: Löw.
ČR: Pavlenka - Matějů, Brabec, Jemelka, Novák (46. Souček) - Holeš - Černý (46. Jankto), Dočkal (69. Darida), Barák (68. Král), Kopic (78. Ondrášek) - Krmenčík (46. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Hlasy po utkání:
Joachim Löw (trenér Německa): "Kluci se s tím poprali dobře a odehráli zápas ve velké intenzitě. V prvním poločase jsme měli více útoků a šancí, ale bohužel jsme nedokázali zvýšit na 2:0. V závěru jsme už chtěli udržet vítězství. Samozřejmě bylo jasné, že v tomhle složení nebude vše úplně fungovat. Ale s novými hráči mohu být spokojen."
Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Narazili jsme na velmi silný tým. Němci hráli v tempu, s chutí, dostávali se do šancí. Nesehraností jsme v první půli dělali spoustu chyb a nabízeli jsme jim šance. Nezachytávali jsme jejich rychlost a tah na branku. Velký dík patří Jirkovi Pavlenkovi, který zvládl několik šancí soupeře. Když jsme v druhém poločase prostřídali, vypadalo to trochu jinak a hra se začala vyrovnávat. Ke konci jsme měli nějaké možnosti, druhý poločas byl o něčem jiném. Asi by to nebylo zasloužené, kdybychom dali gól a vyrovnali, ale šance jsme nějaké měli."

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma