Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Čeští hokejisté opět bez medaile, v semifinále je Finsko, Německo, Kanada a USA

Čeští hokejisté opět bez medaile, v semifinále je Finsko, Německo, Kanada a USA
Češi prohráli s Finskem 0:1 a šampionát pro ně končí | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté ani po devíti letech neukončili čekání na medaili z mistrovství světa. Ve čtvrtfinále šampionátu v Rize podlehli Finům 0:1, jediný gól dal v čase 32:55 útočník Jere Innala. Nulu vychytal Jussi Olkinuora. Do semifinále postoupili společně s Finskem Spojené státy, kteří porazili Slovensko, Němci, kteří přešli přes Švýcary, a Kanada, která vyřadila Rusko.

Počtvrté za posledních pět odehraných šampionátů ztroskotal národní tým už ve čtvrtfinále, jen před dvěma lety v Bratislavě byli Češi čtvrtí. Tentokrát obsadil výběr vedený koučem Filipem Pešánem sedmé místo.

Obhájci titulu Finové vyzvou v sobotním semifinále hokejisty Německa. Druhou semifinálovou dvojici tvoří zámořské výběry USA a Kanady.

Od začátku utkání dvou tradičních soků se odehrávala na ledě hodně tuhá bitva. Lépe do ní vstoupili čeští hráči. Ve čtvrté minutě Sund chyboval při křížné přihrávce přes obranné pásmo a "namazal" přímo na hůl Šulákovi, ale Finy zachránil pozorný Olkinuora.

Lundell svou tečí těsně minul branku, kterou po předchozím Willově startu opět střežil Hrubec, česká jednička na turnaji. Zadina zkoušel dvakrát štěstí bekhendem, Olkinuora byl však znovu připravený. V 18. minutě kapitán Kovář skvělou nahrávkou našel Kloka, který však ani zblízka nedokázal překonat Olkinuoru.

Právě Klok však vzápětí fauloval. V přesilovce se pokoušel zakončit Davidem Musilem tísněný Pakarinen, když dojížděl do českého brankoviště, puk se od Hrubce odrazil do levé tyčky, následně zmizel z dohledu, a přestože se pak objevil pod holí českého gólmana před brankovou čárou, Finové slavili. Jak se však ukázalo, tak předčasně a neprávem. Následovalo totiž dlouhé a pečlivé zkoumání záznamů ze všech možných úhlů na videu, ale nikde nebylo patrné, že by kotouč přešel čáru. Pokračovala tak finská přesilovka, ale úvodní dějství skončilo bez branek.

Seveřanům naopak patřil nástup do druhé části. Ohtamaa napálil bombou pravou tyčku těsně pod spojnicí. Kaski zakončil ve 25. minutě přečíslení pohotově z prostoru mezi kruhy, ale Hrubec si dokázal poradit. Na konci 33. minuty přišla rozhodující chvíle celého zápasu: Pakarinenovu střelu Hrubec sice vyrazil, ale Innala přes souboj s Hronkem dokázal pohotově dorazit.

Následovala slibná Smejkalova dorážka po Skleničkově pokusu, jenže Olkinuora držel dál čisté konto. Přestál i jedinou přesilovku Čechů na přelomu druhé a třetí části. Finové se plně soustředili na pozornou obranu a čas ubíhal bez větších šancí. Ve 49. minutě to Zadina zkusil opět bekhendem, faulovaný vysokou holí ale neuspěl. Sudí však netrestali.

Dvě a čtvrt minuty před vypršením základní hrací doby přišel oddechový čas české střídačky, na níž následně zamířil i Hrubec a Češi to zkusili se šesti hráči v poli. V končící 59. minutě se k nebezpečnému zakončení z otočky dostal Kovář, Olkinuora však stihl zareagovat. Chvilku nato vytěsnil vyrážečkou i Zadinův pokus z kruhu. Když pak neuspěl z ideální pozice mezi kruhy ani Kubalík, Finové mohli slavit.

Čtvrtfinále mistrovství světa v hokeji v Rize

ČR - Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:1, navíc Pakarinen (Finsko) 10 min. Bez využití.

Sestavy:
ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, Chytil, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenéři: Jukka Jalonen, Kari Lehtonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.

profimedia-0614153006 Kanaďané porazili Rusko 2:1 | zdroj: Profimedia

Hokejisté Kanady porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize favorizované Rusko 2:1 v prodloužení. Utkání historicky nejúspěšnějších zemí na šampionátech rozhodl v 63. minutě útočník Andrew Mangiapane. Kanada se v semifinále utká s USA.

Kanaďané na turnaji prohráli první tři zápasy v základní skupině, nakonec ale postoupili ze čtvrtého místa a v play off vyřadili nejlepší tým druhé skupiny. Sborná dnes na turnaji prohrála teprve podruhé.

profimedia-0614129065 Němečtí hokejisté slaví postup do semifinále | zdroj: Profimedia

Hokejisté Německa porazili ve čtvrtfinále Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech a po 11 letech se dostali mezi nejlepší čtyři do bojů o medaile. Naposledy se jim to podařilo na domácím šampionátu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem, kde nakonec skončili čtvrtí. Tři roky po zisku stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu tak mají možnost bojovat o další cenný kov.

Švýcarům nestačilo ani dvoubrankové vedení, které zařídili obránce Ramon Untersander a útočník Fabian Herzog. Ztrátu smazali forvard Tom Kühnhackl a obránce Leon Gawanke, který se trefil 44 sekund před koncem třetí třetiny při power play. V páté sérii rozstřelu dovršil obrat Marcel Noebels slavnou kličkou po vzoru Petera Forsberga.

profimedia-0614112485 Spojené státy porazily Slovensko a jsou v semifinále | zdroj: Profimedia

Do semifinále postoupili také hokejisté Spojených států, kteří porazili Slovensko 6:1. Američané vykročili za jistotou účasti v zápasech o medaile hned během úvodní třetiny, kterou vyhráli 3:0. Všechny tři góly vstřelili mezi 14. a 20. minutou. Dvakrát se prosadili mezi střelce útočníci Colin Blackwell a Conor Garland. Po dvou nahrávkách posbírali obránce Christian Wolanin a útočníci Kevin Labanc, Eric Robinson a Trevor Moore.

Slováci, kteří hráli play off teprve podruhé od stříbra z MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu, se prosadili až po polovině zápasu, kdy snížil na 1:3 Peter Cehlárik, jenž byl s 10 body (4+6) ze sedmi odehraných duelů nejproduktivnějším hráčem základních skupin. Stejně jako v roce 2013 však bylo nakonec čtvrtfinále jejich konečnou.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma