Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Dán Vingegaard vyhrál ‚Starou dámu‘, na Tour de France triumfoval podruhé

Dán Vingegaard vyhrál ‚Starou dámu‘, na Tour de France triumfoval podruhé
Staronový vítěz Staré dámy, dánský cyklista Jonas Vingegaard. | zdroj: Profimedia

Dánský cyklista Jonas Vingegaard suverénně obhájil loňské vítězství na Tour de France. V nedělní poslední 21. etapě s cílem v Paříži, ve které se závodí až v samotném závěru, dojel bezpečně v pelotonu. Životní výhru si připsal belgický nováček Jordi Meeus.

Šestadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma Vingegaard si druhé celkové prvenství na Tour v kariéře zajistil s náskokem sedmi a půl minuty před dvojnásobným vítězem „Staré dámy“ Tadejem Pogačarem. Čtyřiadvacetiletý slovinský jezdec počtvrté za sebou ovládl hodnocení cyklistů do 25 let.

„Jsem šťastný a pyšný. Vyhrát podruhé je opravdu neskutečné,“ řekl Vingegaard. „Bylo to hrozně dlouhé, ale uteklo to strašně rychle. Užil jsme si každý den. Bylo to super náročné, ale souboj s Tadejem byl skvělý. Vítězství dnes oslavíme dobrou večeří,“ dodal.

Třetí místo v celkové klasifikaci obsadil Pogačarův stájový kolega Brit Adam Yates. Zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže získal vítěz čtyř etap Jasper Philipsen z Belgie. Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře vybojoval Guilio Ciccone z Itálie.

Vingegaard za celkovým prvenstvím vykročil vítězstvím v časovce, po které vedl před Pogačarem o téměř dvě minuty. Obhajobu poté potvrdil v královské etapě s 28 kilometrů dlouhým stoupáním na Col de la Loze, ve které Slovinec odpadl a Vingegaard navýšil náskok na 7:35 minuty.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma