Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Do čtvrtfinále Ligy mistrů postoupil Bayern a AC Milán

Do čtvrtfinále Ligy mistrů postoupil Bayern a AC Milán
Bayern porazil PSG a postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Bayernu Mnichov po úvodní výhře 1:0 porazili Paris St. Germain v domácí odvetě 2:0 a jsou v Lize mistrů ve čtvrtfinále. Souboj úřadujících šampionů svých zemí rozhodl v 61. minutě bývalý hráč Pařížanů Eric Maxim Choupo-Moting, pojistku přidal v závěru střídající Serge Gnabry.

Poprvé od roku 2012 je ve čtvrtfinále rovněž AC Milán. Po předchozím vítězství 1:0 mu k tomu stačila v odvetě na hřišti Tottenhamu bezbranková remíza. Domácí tým od 77. minuty dohrával zápas bez vyloučeného obránce Cristiana Romera.

Pařížané nastoupili v Mnichově bez zraněného Neymara, pro něhož zřejmě sezona skončila. První poločas nabídl minimum šancí, přesto hosté mohli smazat ztrátu z domácího utkání. Brankář Sommer váhal s rozehrávkou, míč mu sebral Hakimí a posunul ho k Vitinhovi, jehož nepříliš razantní střelu do prázdné branky odvrátil stoper De Ligt včasným skluzem mimo tři tyče.

Po změně stran se prosadil hlavou domácí útočník Choupo-Moting, jenže kvůli ofsajdu gól neplatil. Bývalý hráč PSG se dočkal v 61. minutě. Goretzka s Müllerem obrali o míč Verrattiho a Choupo-Moting zakončil do odkryté branky. Dvě šance na srovnání nevyužil stoper Ramos, a tak v závěru po necelých čtyřech minutách na hřišti udeřil z brejku Gnabry.

Bavorský celek postoupil mezi nejlepších osm týmů soutěže počtvrté v řadě a v jedenáctém z posledních dvanácti ročníků. V této sezoně LM vyhrál i osmý zápas a posedmé neinkasoval, jediné dvě branky mu dala Plzeň; prosadit se nedokázali ani pařížští hvězdní útočníci Messi a Mbappé. Od ledna 2022 neprohrál Bayern doma 24 soutěžních utkání v řadě. PSG vypadl v osmifinále v páté z posledních sedmi sezon.

Kvůli dopravním komplikacím začal duel mezi Tottenhamem a AC Milán o 10 minut později. Domácí „Kohouti“ se dlouho nedostali k výraznějšímu ohrožení branky. Navíc byl v 77. minutě po druhé žluté kartě vyloučen Romero. V nastavení ale málem kanonýr Tottenhamu Kane poslal zápas do prodloužení, jenže gólman Maignan jeho hlavičku vyrazil. Vzápětí na druhé straně střídající Origi nastřelil tyč.

Milánský celek vyřadil Tottenham ve třetím vzájemném pohárovém dvojzápase poprvé. Londýňané skončili v osmifinále LM potřetí z posledních čtyř účastí.

V úterý postoupily mezi posledních osm mužstev Chelsea a Benfica Lisabon. O zbylých čtyřech čtvrtfinalistech se rozhodne příští týden. 

Výsledky odvetných utkání osmifinále fotbalové Ligy mistrů:

Bayern Mnichov - Paris St. Germain 2:0 (0:0)
Branky: 61. Choupo-Moting, 89. Gnabry. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). Bez karet. Diváci: 75 000. První zápas: 1:0, postoupil Bayern.
Sestavy:
Bayern: Sommer - Stanišič, Upamecano, De Ligt, Davies - Goretzka, Kimmich - Coman (86. Gnabry), Müller (86. Cancelo), Musiala (82. Mané) - Choupo-Moting (68. Sané). Trenér: Nagelsmann.
PSG: Donnarumma - Danilo, Ramos, Marquinhos (36. Mukiele, 46. Bitshiabu) - Hakimí, Vitinha (81. Ekitike), Verratti, Ruiz (76. Zaire-Emery), Mendes (81. Bernat) - Messi, Mbappé. Trenér: Galtier.

Tottenham - AC Milán 0:0
Rozhodčí: Turpin - Danos, Pages (všichni Fr.) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Romero, Lenglet, Conte (trenér), Skipp - Thiaw. ČK: 77. Romero. Diváci: 61 602. První zápas: 0:1, postoupil AC Milán.
Sestavy:
Tottenham: Forster - Romero, Lenglet, Davies - Emerson Royal (70. Richarlison), Skipp, Höjbjerg, Perišič (53. Porro) - Kulusevski (83. Sánchez), Son Hung-min - Kane. Trenér: Conte.
AC Milán: Maignan - Thiaw, Tomori, Kalulu, Hernández - Messias (56. Saelemaekers), Krunič, Tonali - Díaz (81. Binnásir), Giroud (81. Origi), Leao (89. Rebič). Trenér: Pioli.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma