Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Finové po bitvě udolali Slováky 4:3, Češi skončí sedmí

Finové po bitvě udolali Slováky 4:3, Češi skončí sedmí
Zápas Slovensko - Finsko | zdroj: Getty Images

Dalšími semifinalisty hokejového mistrovství světa se stali domácí Finové, kteří v dramatickém čtvrtfinále v Helsinkách udolali Slováky 4:3, přestože promarnili tříbrankové vedení po první třetině. Porážka svěřenců trenéra Vladimíra Vůjtka znamená, že český tým skončí celkově sedmý, právě před Slovenskem.

Seveřané narazí v semifinále na lepšího z poslední čtvrtfinálové dvojice Kanada - Švédsko. Třemi body za dvě branky a přihrávku na vítěznou trefu Juhamattiho Aaltonena si připsal útočník Petri Kontiola. 

Finové hnaní natěšeným publikem začali zápas v obrovské pohodě, kterou nenarušila ani počáteční šance Miklíka. Přispěl k ní hodně vedoucí gól, který už po 91 vteřinách obstaral obránce Väänänen, jehož nahození propadlo skrze dvojici hráčů před brankovištěm za záda gólmana Stani. Domácí poté promarnili první přesilovku zápasu, k čemuž však výrazně přispěla pohotovost slovenského beka Vydareného, jenž na poslední chvíli vložil hůl do zakončení Salminena, který střílel do prázdné branky. 

V 10 minutě ovšem prokázal fantasticky rychlé ruce Kontiola a "vykoupal" Staňu - 2:0. Třetí trefu obstaral znovu Kontiola z mezikruží poté, co puk sklouzl z hole Surovému , a zdálo se, že není dále co řešit. Zvláště, když právě Surový napálil krátce před přestávkou při hře čtyři na čtyři pouze tyč. 

Skvělé vyrovnání

Opak byl ale pravdou. Slováci se během druhého dějství nadechli ke skvělému výkonu, který ještě povzbudilo úspěšné Miklíkovo nahození. V polovině zápasu zmáčkli Finy před Raantovou brankou, obrovské příležitosti měli Šatan s Hudáčkem, vzápětí ale přece jen přišel kontaktní gól ze Sekerovy hole. Ve 46. minutě orazítkoval Vydarený tyč, další šanci měl Miklík, Finové však vedení do druhé přestávky uhájili. 

Ze třetího dějství uplynulo ovšem jen 30 sekund a Surový vyrovnal. Strhující hokej nadále pokračoval a pro Finy přišlo vysvobození ve 49. minutě, kdy po precizní souhře vrátil vedení na jejich stranu Aaltonen. Krátce nato mohl v oslabení vyrovnat Šatan, po něm i Miklík. 

Dvě a půl minuty před koncem si slovenská střídačka vyžádala oddechový čas a sáhla následně i k power play, větší šance na vyrovnání ale nepřišla. Domácí ještě minuli prázdnou branku, na vyřazení i třetího medailisty z loňského šampionátu po Rusech a českém týmu už to však nemohlo nic změnit.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma