Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Fotbal ve stínu teroru. Na Euru bude bezpečno, ujišťuje francouzský ministr

Fotbal ve stínu teroru. Na Euru bude bezpečno, ujišťuje francouzský ministr
V Paříži atentátníci zaútočili mimo jiné i na fotbalový stadion Stade de France | zdroj: Profimedia

Z letošního fotbalového mistrovství Evropy ve Francii se patrně stane nejstřeženější sportovní akce v historii. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes v souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu připomněl, že celý turnaj bude podléhat velmi vysoké úrovní zabezpečení.

V noci ze 13. na 14. listopadu minulého roku provedli islámští radikálové koordinované teroristické útoky v ulicích Paříže, kterým padlo za oběť 130 lidí. Tři z nich byli usmrceni v těsné blízkosti fotbalové arény Stade de France, kde se v tu dobu hrálo přátelské utkání mezi domácí reprezentací a Německem.

Ve svém dnešním projevu, který zazněl krátce po ranních teroristických útocích na bruselském letišti, Cazeneuve ubezpečil veřejnost, že francouzské úřady neponechají při zajištění bezpečnosti na letošním Euru nic náhodě.

Organizátoři turnaje posílili bezpečnostní opatření a provedli další nutné změny – zvláště co se týče fanouškovských zón, které jsou pokládány za nejzranitelnější místo – už koncem minulého roku.

Francie zároveň minulý měsíc schválila návrh zákona o tříměsíčním prodloužení výjimečného stavu, který krátce po útocích v Paříži vyhlásil prezident François Holland. Vypršet by měl 26. května, dva týdny před startem šampionátu.

Jak najít jehlu v kupce sena?

Na minulém mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině navštívilo fanouškovské zóny přes sedm milionů lidí. Ve Francii budou tyto prostory – nejčastěji parky nebo náměstí v blízkosti center měst – schopné pojmout od 10 až po 100 tisíc lidí. Úřady hledají ideální cestu, jak nenarušit divácký zážitek a zároveň maximalizovat efektivitu zabezpečení.

Ale v zemi galského kohouta se připravují i na nejčernější scénář. Minulý týden provedly bezpečnostní složky nácvik stavu ohrožení při simulovaném útoku chemickými zbraněmi. Podle Cazaneuve mají úřady v plánu další podobná cvičení.

Aby se simulace neproměnila v realitu, mají útočníky od vstupu do fanouškovských zón a na stadiony odradid detektory kovu, osobní prohlídky nebo nepřetržitý kamerový dozor. Organizátoři zároveň minulý měsíc oznámili, že pro zajištění bezpečnosti na fotbalových stáncích najali přes 10 tisíc lidí, z čehož 900 z nich by mělo být přítomno na každém z 51 utkání.

Ale jelikož se jedná o soukromé, a nikoliv veřejné správce pořádku (francouzské úřady budou hlídkovat pouze 'venku'), bude ochranka na stadionech i uvnitř fanouškovských zón neozbrojená.

Zdroje:
Vlastní, Guardian

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma