Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fotbalový brankář Gianluigi Buffon ukončil v 45 letech kariéru

Fotbalový brankář Gianluigi Buffon ukončil v 45 letech kariéru
Gianluigi Buffon | zdroj: Profimedia

Pětačtyřicetiletý italský fotbalový brankář Gianluigi Buffon dnes ukončil profesionální kariéru. Mistr světa z roku 2006 oznámil své rozhodnutí v tiskovém prohlášení. Potvrdily se tak spekulace z předchozích dnů, podle nichž měl Buffon skončit, ačkoli měl na nadcházející sezonu platnou smlouvu s druholigovou Parmou.

„A to je všechno, přátelé! Dali jste mi všechno. A stejně tak jsem dal všechno i já vám. Dokázali jsme to společně,“ uvedl Buffon.

Velká postava italského fotbalu končí po 28 letech ve světě profesionálního sportu. Mimořádnou dráhu začal Buffon právě v Parmě, kde prošel mládežnickou akademií a v roce 1995 se v necelých 18 letech stal členem prvního týmu. Vedle zlata z MS v Německu a stříbra z evropského šampionátu o šest let později oslavil hned deset ligových titulů s Juventusem a jeden jako hráč Paris Saint-Germain. Třikrát se dostal do finále Ligy mistrů.

Buffon se vrátil do Parmy předloni v létě. Tehdy podepsal dvouletý kontrakt a po jediné sezoně ho prodloužil. Původně se zdálo, že bude chytat ještě v 46 letech. Nyní by měl v realizačním týmu italské reprezentace nahradit zesnulého Gianlucu Vialliho.

Jeden z nejlepších gólmanů historie Buffon je se 176 starty rekordmanem italského národního týmu a rekord drží i v počtu odehraných utkání v Serii A se 657 starty. V minulé sezoně za Parmu odchytal ve druhé lize 19 zápasů, potýkal se však také se zdravotními problémy.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma