Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Fotbalový kanonýr Antonín Panenka leží s koronou na JIPce

Fotbalový kanonýr Antonín Panenka leží s koronou na JIPce
Antonín Panenka | zdroj: Profimedia

Legendární fotbalista Antonín Panenka se nakazil koronavirem a je hospitalizován ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

"Antonín Panenka byl dnes ve vážném stavu převezen na JIP do nemocnice, kde je připojen na přístrojích," oznámil na sociálních sítích pražský klub Bohemians 1905, v němž jednasedmdesátiletý mistr Evropy z roku 1976 zastává funkci čestného prezidenta. "U Antonína Panenky byla před malou chvílí potvrzena nákaza koronavirem. Jedná se o aktuální test," doplnil později vršovický klub.

Bývalého kreativního záložníka nejvíce proslavila vítězná penalta ve finále ME v Bělehradu v roce 1976 proti Německu, kterou tehdy netradičně kopl dloubákem doprostřed branky. Jeho "panenka" se stala oficiálním fotbalovým termínem používaným po celém světě.

Panenkovi popřála v boji s nemocí hodně sil česká reprezentace, která dnes zvítězila 2:1 v přípravném utkání na Kypru. "Chtěl bych Tondu Panenku pozdravit. Dozvěděli jsme se, že leží v nemocnici. To jsme byli před zápasem smutní. Chtěl bych mu vzkázat, že mu všichni držíme palce, nejen já, ale i celý tým. Věříme, že to dobře dopadne," řekl v České televizi reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Panenka téměř celý fotbalový život strávil v Bohemians, čtyři roky působil v Rapidu Vídeň a v Rakousku ještě na závěr kariéry dohrával v nižších soutěžích. Za národní tým odehrál 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Vedle zlata z Bělehradu má Panenka i bronz z italského Eura z roku 1980, kdy byl také vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa.

V roce 2008 dostal státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Klause, loni se stal laureátem hlavní ceny Českého klubu fair play.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma