Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Fyzičku si můžete zlepšit i doma

Fyzičku si můžete zlepšit i doma
zdroj: Tisková zpráva

Chcete se dostat do formy? Zlepšit svou fyzickou kondici a přestat se zadýchávat do schodů? Cvičit ale nemusíte jen ve fitku. Svou fyzickou kondici si můžete vylepšit i přímo u vás doma. A nepotřebujete k tomu ani žádné extra vybavení. Pokud nebudete chtít.

Základem je pohyb, a to ideálně každý den

Nejrychlejším způsobem, jak můžete zlepšit svou fyzickou kondici, je zařazení pravidelné fyzické aktivity. A to ideálně každý den. Nesnažte se hned ze začátku uběhnout maraton. V úvodu úplně postačí, když půjdete na svižnou procházku do parku. A pokud na ni vyrazíte pětkrát týdně na 30 minut, můžete si být jisti, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Rychlá chůze je vhodná pro každého. Navíc umí doslova zázraky - posiluje kosterní svalstvo i srdce a cévy, má pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a udrží vaše tělo v kondici. Jakmile ucítíte, že se vaše fyzická kondice zlepšuje, můžete zkusit střídat chůzi s během nebo zařadit další aktivity, které vás budou bavit.

Tipy na domácí kardio

Každé cvičení by mělo začít řádným prohřátím vašeho těla. Rozhýbat a pořádně zahřát své tělo můžete jednoduchým běhání na místě, skákáním panáka, předkopáváním, zakopáváním nebo skákáním přes švihadlo. Skvělý je také box nebo veslování.

  • Skok přes švihadlo - Jedním z velmi efektivních cviků, který dokáže rozehřát celé vaše tělo a donutí ho spalovat, je skok přes švihadlo. Možností, jak přes švihadlo skákat, máte opravdu mnoho. Můžete skákat v opravdu rychlém tempu, přidat meziskok nebo skákat po jedné noze.
  • Jumping jack neboli panák - Mezi oblíbené kardio cviky patří také jumping jack neboli panák. A není se čemu divit. Při tomto cviku zapojíte celé tělo a opravdu si pořádně máknete.
  • Burpees neboli angličáky - Velmi efektivním dynamickým cvikem jsou rozhodně angličáky, které vám ve velmi krátkém časovém horizontu pomohou výrazně zvýšit tepovou frekvenci. Při tomto cviku kombinujete kliky s dřepem a výskokem a rovnoměrně tak zapojuje svaly celého těla.
  • Předkopávání, zakopávání i vysoké výskoky - Pro rozpohybování a zahřátí těla slouží také různé poskoky. Variant výskoků a poskoků je navíc opravdu hodně - předkopávání a zakopávání na místě, skákání po jedné noze nebo úskoky do stran.
  • Box - Boxování je navíc velmi komplexní cvičení, při kterém zapojujete nejen ruce, ale i břišní, hýžďové nebo zádové svaly.

Tipy na komplexní cviky

Do svého tréninku zařaďte i několik základních komplexních cviků, při kterých dochází k zapojení svalů celého těla. Jedná se především o dřepy, kliky a plank. V případě, že jsou tyto cviky prováděny správně, vybudujete si nejenom sílu, ale zároveň si zlepšíte rychlost a vytrvalost. Navíc je můžete různě modifikovat, díky čemuž zapojíte ještě více svalových skupin.

  • Dřepy - Komplexním cvikem, s kterým procvičíte nejenom svaly na nohou a zadku, ale i ve středu těla, je dřep. Dřepy navíc mají nespočetně mnoho variací, s nimiž zapojíte do cvičení i další svaly.
  • Kliky - Dalším komplexním cvikem, s kterým zatížíte nejenom svaly horní poloviny těla, ale i ty v jeho středu, jsou kliky. Opět existuje celá řada variant a způsobů, jak kliky cvičit.
  • Plank - Velmi populárním cvikem, který je primárně zaměřen na střed těla, ale procvičíte s ním i další svalové skupiny, je plank neboli prkno.

Sport.tiscali.cz- Fyzicku si muzete zlepsit i doma_obrázek do textu zdroj: Tisková zpráva

Jaký stroj zvolit pro domácí cvičení?

Běžecký pás - Tím nejlepším strojem, který si pro domácí cvičení můžete zvolit, je rozhodně běžecký pás. Kromě běhu ho můžete využít i pro rychlejší chůzi nebo chůzi ve sklonu.

Veslovací stroj - Dalším strojem, který se skvěle hodí pro domácí cvičení, je veslovací stroj. Při cvičení na veslovacím stroji zapojíte celé tělo v opravdu velkém rozsahu pohybu.

Spinningové kolo - Skvělou volbou je také stacionární kolo. Procvičíte na něm svaly nohou, trupu, hýždí i paží.

Boxovací pytel - Pro domácí cvičení se skvěle hodí i boxovací pytel, na kterém si můžete trénovat vytrvalost, zvýšit svou fyzickou kondici a nebo si vybít energii po náročném dni.

Nezapomeňte na jídelníček a pitný režim

Vše souvisí se vším. Bez vyvážené stravy tak svou fyzičku pravděpodobně nenakopnete. Pokud se tedy chcete dostat do formy, upravte i svůj jídelníček. Zařaďte do něj co nejvíce přirozených potravin s dostatkem všech živin. Důležitý je také dostatečný pitný režim, který by se měl skládat především z čisté vody.

Vyzkoušet můžete i některou z funkčních hubnoucích metod. Jednou z nich je i keto dieta pro spolehlivé hubnutí. Jedná se o jedinečný způsob stravování, který je založen na příjmu velkého množství bílkovin a výrazném omezení sacharidů. Vždy byste ale měli volit takovou dietu, která je nejblíže vašemu životnímu stylu, a proto ji dokážete dodržovat trvale.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma