Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Jak vybrat nafukovací člun

Jak vybrat nafukovací člun
zdroj: Tisková zpráva

Romantická plavba po rybníku, sjezd řeky, zázemí pro rybáře i zábava pro děti. To všechno umí nafukovací čluny nabídnout, je však potřeba vybrat ten správný podle našich požadavků.

Nabídka nafukovacích člunů je velmi široká, liší se však svými vlastnostmi velikostí i určením. Pro dětskou zábavu bude stačit menší gumový člun, naopak pro rybáře s oblíbeným místem uprostřed přehrady už je dobré se zaměřit na Lepší ji vybavení včetně různých držáků a praktických drobností. Dopředu bychom také měli mít rozmyšlené, zda budeme chtít člun ovládat pouze pádly, nebo z něj s přidáním lodního motoru vytvořit plnohodnotný motorový člun. Abychom vybrali ten správný pro naši potřebu, je dobré vzít v úvahu několik různých faktorů.

Velikost a kapacita

První věcí, kterou je třeba zvážit, je počet osob, které budou nafukovací člun využívat. Vyrábí se jednomístné až osmimístné čluny, Je proto dobré odhadnout alespoň kapacitu, kterou budeme potřebovat. Pořizovat si zbytečně velký člun nám jen přidělá starosti a zatíží peněženku. Zároveň bychom ale měli myslet také na to, zda člun poskytuje dostatečný prostor i pro uložení vybavení nebo zavazadel a ověřit si jeho nosnost. Rybářské vybavení může někdy vážit více než dospělá osoba a zbytečně zatěžovat a přetěžovat člun, což by mohlo způsobit určité problémy. Je proto dobré se kromě kapacity a počtu míst zaměřit právě na nosnost.

Snadná manipulace i provoz

Člun, ke kterému potřebujeme další lidi, abychom s ním vůbec pohnuli, rozhodně není praktický. Stejně tak je potřeba, aby jeho nafukování a uvedení do provozu bylo jednoduché a zvládli jsme ho svépomocí. Ideální je vybírá čluny, které lze snadno nafouknout šlapací nožní pumpou během krátké chvíle. Asi každý z nás má ještě v paměti nekonečné nafukování matrací nebo lehátek na vodu, Které bychom nejraději zapomněli. Nožní pumpa je skvělou variantou, a pokud mají čluny vhodně uzpůsobené vzduchové komory, zabere to jen pár minut. Téměř bez námahy Pak lze nafouknout do člun elektronickou pumpou.

Materiál a konstrukce

Kvalita materiálu a konstrukce člunu je klíčovým faktorem. Většina nafukovacích člunů je vyrobena z odolného PVC nebo gumy, která je odolná vůči poškození od ostrých předmětů. Důležité je také zkontrolovat, zda je člun vybavený pevnými a bezpečnými ventily a dostatečně pevnými vzduchovými komorami. Pokud plánujeme ke člunu přidat lodní motor, je nutné si ověřit. Zda je člun vybaven i úchyty pro držák motoru, abychom si z něj mohli udělat motorový člun. Tato varianta je vhodná například pro rybáře, kteří se chtějí pohybovat po větších vodních hladinách, jako jsou velké rybníky nebo přehrady.

Bezpečnost a stabilita

Při výběru nafukovacího člunu je důležité zohlednit jeho bezpečnostní prvky. Nafukovací člun by mělo být těžké převrhnout a vyfouknout a měl by mít co obvodové lano, které nám pomůže. Nejen s lepší stabilitou během plavby, ale také slouží jako záchrana při pádu do vody. Člun by měl být dostatečně široký, aby odolával vlnám při případném větru. Vždy je potřeba mít na mysli, že se samozřejmě jedná o nafukovací člun a jsme na vodě. Tedy bezpečnost by měla být na prvním místě a zbytečně bychom se neměli vystavovat nebezpečným a rizikovým situacím, ať už se chystáme na klidnou plavbu. Po přehradě nebo sjíždění divoké řeky.

Je velký rozdíl, zda hledáme nafukovací člun pro svůj koníček a chystáme se na přehradu, nebo hledáme jen malý člun pro děti na prázdniny k dědečkovi na rybník. Ať už je účel, kvůli kterému si plánujeme nafukovací člun pořídit jakýkoliv, vždy bychom měli dbát na kvalitní zpracování a bezpečnost. Do základní výbavy majitele nafukovacího člunu se kromě nožní pumpy mohou hodit i opravné sady pro jednoduchou opravu, případně ho poškození části lodi.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,990 25,090
USD 23,310 23,450
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma