Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Je to definitivní! McIlroy se upsal Nike, je mezi nejlépe placenými hvězdami

Je to definitivní! McIlroy se upsal Nike, je mezi nejlépe placenými hvězdami
Rory McIlroy | zdroj: theaustralian.com.au

Potvrzeno. Svazek Roryho McIlroye a firmy Nike byl v Abu Dhabi oficiálně posvěcen. O detailech kontraktu se sice nemluvilo, ale v zákulisí prosákly informace, že si třiadvacetiletý Severní Ir přijde za pět let na 100 až 125 milionů dolarů.

Rory McIlroy se stává novým ambasadorem značky Nike, potvrdili na tiskové konferenci v hotelu Fairmont Bab Al Bahr v Abu Dhabi oficiálně zástupci firmy i samotný hráč to, o čem se už několik týdnů hovořilo jako o hotové věci. Smlouva zahrnuje golfové vybavení včetně holí, oblečení i obuv.

McIlroy se tím zařadí mezi nejlépe placené sportovce světa. Některé jiné zdroje sice uvádějí, že McIlroy a Nike se dohodli na desetileté smlouvy, která aktuální světové jedničce vynese 200 až 250 milionů dolarů. Což znamená denní příjem přibližně 50 tisíc dolarů… Pokud by šlo o částku 250 milionů dolarů, šlo by o nejvyšší kontrakt v historii golfu.

Dosud byl největší hvězdou Nike v golfu Tiger Woods, jehož smlouva je svou výší finančního plnění hodně podobná. Teď společně s McIlroyem vytvořili neobyčejně silný tandem - sportovní i reklamní.

"Vybral jsem si Nike z mnoha důvodů. Je to firma a značka, se kterou souzním. Je mladá. Je sportovní a inovativní. Oni mi potvrdili, že jsou nejlepší. Jako já. Podpis s Nike je dalším krokem k naplnění mého snu," prohlásil severoirský mladík.

McIlroy si loni vydělal na turnajových odměnách přes 13 milionů dolarů a dalších 12 až 15 milionů z reklamních smluv a startovného. Díky nové smlouvě s Nike se posune do první desítky nejlépe placených sportovců celého světa.

Tam podle posledních údajů příjmů za loňský rok patří boxer Floyd Mayweather(85 milionů dolarů), golfisté Phil Mickelson (60 mil.) a Tiger Woods (56 mil.), tenista Roger Federer (51,5 mil.), fotbalisté David Beckham (46 mil.). Lionel Messi (41,25 mil.) a Cristiano Ronaldo (40,25 mil.), basketbalisté Kobe Bryant(48 mil.) a LeBron James (45 mil.) a jezdec formule 1 Fernando Alonso (40 mil.).

Mezi ně se nyní zařadí i rodák z Holywoodu, byť toho severoirského. "Cítím se velice šťastný, že hraji sport, ve kterém jsou finanční odměny tak vysoké. Ale pro mě golf není o penězích. Vždycky jsem snil jen o vítězstvích na velkých turnajích," odmítl už před časem McIlroy názor, že přestupuje k Nike jen kvůli lukrativní smlouvě.

S novým golfovým nádobíčkem se představí už na turnaji v Abu Dhabi. Jak se mu dařit po změně holí, to je otázka, kterou řešila řada odborníků i hráčů. Vítěz šesti majorů Nick Faldo byl mezi těmi, kteří mají obavy, že první hráč světa může mít problémy, než si zvykne na nové hole.

Samotný McIlroy tyto obavy nesdílí. "Myslím, že všichni výrobci jsou dnes schopni připravit hole, které jsou si velice podobné. Ostatně řada holí se vyrábí ve stejných fabrikách. Myslím, že rozdíl nebude nijak zásadní,"konstatoval třiadvacetiletý Severní Ir.

Uvidí se hned po jeho úvodním startu v sezoně 2013. V Abu Dhabi v minulých čtyřech letech neskončil ani jednou hůř než pátý - dvakrát druhý, jednou třetí a jednou pátý. "Těším se na první start," dodal McIlroy.

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma