Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Judo zrušilo zákaz startu Rusů a Bělorusů. Mohou být už v květnu na světovém šampionátu

Judo zrušilo zákaz startu Rusů a Bělorusů. Mohou být už v květnu na světovém šampionátu
Vladimir Putin při tréninku s ruskou reprezentací. | zdroj: Profimedia

Mezinárodní judistická federace rozhodla o návratu ruských a běloruských reprezentantů do soutěží. Pod neutrální vlajkou se mohou zúčastnit už květnového mistrovství světa v Dauhá. Organizace o tom o víkendu informovala na webu.

Bělorusové a Rusové byli z mezinárodních soutěží vyloučeni po loňské invazi na Ukrajinu. Nedávno však Mezinárodní olympijský výbor kvůli letním hrám v Paříži 2024 doporučil jejich návrat. A judistická federace ho vyslyšela.

Kromě juda už jejich znovuzapojení schválil stolní tenis nebo šerm. „Díky tomuto rozhodnutí budou mít všichni judisté spravedlivou šanci usilovat o naplnění svých olympijských snů,“ píše judistická federace v prohlášení.

Federace však zdůrazňuje, že všichni Rusové a Bělorusové včetně trenérů a členů realizačního týmu budou muset před schválením účasti projít kontrolou, kterou bude mít na starost nezávislá společnost.

Kontrolovat bude mimo jiné i sociální sítě především kvůli možné propagaci války na Ukrajině. „Výkonný výbor se bude zabývat žádostmi o účast jen těch osob, které tímto procesem projdou,“ píše judistická federace.

Na šampionát v Dauhá se chystá i osm českých judistů v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Lukášem Krpálkem. Mistrovství světa začne 7. května. Ukrajinci už dali najevo, že ho budou bojkotovat.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma