Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Konferenční liga: Po Slovácku nepostoupí po dnešní remíze ani Slavia

Konferenční liga: Po Slovácku nepostoupí po dnešní remíze ani Slavia
Slavia remizovala se Sivassporem a v EKL končí | zdroj: Profimedia

České fotbalové kluby nebudou mít poprvé od ročníku 2019/20 zastoupení v jarní fázi pohárů. V Evropské lize Slavia dnes doma pouze remizovala se Sivassporem 1:1 a v tabulce obsadila nepostupové třetí místo. O posledním místě Slovácka ve skupině bylo rozhodnuto už před jeho dnešní bělehradskou remízou 1:1 s Partizanem.

Slavia remizovala se Sivassporem 1:1 a do jarní části Konferenční ligy neprošla

Fotbalisté Slavie do jarní vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy neprošli. V závěrečném šestém utkání skupinové fáze doma jen remizovali se Sivassporem 1:1 a v tabulce obsadili nepostupové třetí místo. Stejným výsledkem skončil i úvodní vzájemný souboj v září v Turecku. Skóre v Edenu ve 28. minutě otevřel z penalty Max Gradel, v 65. minutě Pražané po vlastním gólu Dimitriose Gutase srovnali, ale vítězný gól už nedali. Červenobílým by k postupu bývala nestačila ani výhra, neboť Kluž v souběžně hraném duelu porazila Ballkani.

Slavia ve skupině, v níž byla jednoznačným favoritem, získala jen osm bodů za dvě vítězství, remízy i porážky. Pražané si v pohárech nezahrají jarní fázi teprve podruhé za posledních pět sezon. Ve třech z předchozích čtyř ročníků došli až do čtvrtfinále - dvakrát v Evropské lize a letos na jaře v premiéře Konferenční ligy. Finále aktuální sezony bude hostit Eden.

České kluby po vyřazení Slavie nebudou mít poprvé od ročníku 2019/20 zastoupení v jarní fázi pohárů. Zároveň spíše neudrží pozici v první patnáctce žebříčku národních koeficientů UEFA, což by znamenalo, že v přespříští sezoně budou mít na evropské scéně znovu jen čtyři zástupce.

Do základní sestavy Slavie se dostali i útočník Sor a křídelník Ewerton. Sivasspor, který už měl jistý postup a bojoval pouze o první místo, šetřil několik opor. Pražané stejně jako ve většině zápasů ve skupině měli více ze hry, ale znovu se trápili ve finální fázi.

V úvodu si tak navzdory převaze nevytvořili žádnou gólovou šanci a do vedení šel překvapivě aktuálně 15. tým turecké ligy. Po Gradelově centru z levé strany hlavičkoval Angielski ve vápně do Davida Juráska a slovinský sudí Obrenovič nařídil penaltu za ruku, byť domácí bek proti verdiktu vehementně protestoval. Gradel z pokutového kopu nezaváhal.

S Pražany, kteří už před zápasem neměli postup ve svých rukách, inkasovaný gól viditelně otřásl a poločas dohráli v útlumu. Tiéhi vypálil jen do středu branky a ve 42. minutě prolétl tečovaný centr z rohového kopu od Ewertona na zadní tyči mezi dvěma slávisty.

Trenér domácích Trpišovský po přestávce třikrát vystřídal a na trávník poslal Douděru, Tecla a Santose, který na stoperu nahradil zraněného Ousua a za A-tým nastoupil poprvé od vyloučení v zářijovém ligovém utkání v Plzni.

Domácí přidali, ale nadále tápali ve finální fázi. V 52. minutě mířil Lingr nad, v 64. minutě se po akci střídajícího Matěje Juráska protlačil k zakončení Olayinka, ale hostující obránce tečoval míč na roh. Po něm už se červenobílí prosadili. Centr od Davida Juráska si srazil do vlastní sítě Gutas.

V 73. minutě mohl otočit stav Tecl, po přihrávce od Douděry ale zblízka v mírném záklonu přestřelil prázdnou branku. O čtyři minuty později po centru od Davida Juráska hlavičkoval jeho jmenovec Matěj a hosty zachránil výborným zákrokem gólman Vural. Vítěz Tureckého poháru už remízu udržel a vyhrál skupinu. Slavia v pohárech doma podruhé za sebou nezvítězila.

Utkání závěrečného 6. kola skupiny G fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - Sivasspor 1:1 (0:1)
Branky: 65. Gutas vlastní - 28. Gradel z pen. Rozhodčí: Obrenovič - Praprotnik, Kordež (všichni Slovin.). ŽK: D. Jurásek - Gradel, Vural. Diváci: 18 132.
Sestavy:
Slavia: Kolář - Masopust (46. Douděra), Ousou (46. Santos), Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi (57. M. Jurásek), Oscar - Olayinka, Lingr, Ewerton - Sor (46. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Sivasspor: Vural - Osmanpasa, Gutas, Appindangoyé, Erdal - Ulvestad (76. Saba), Arslan - Yesilyurt, Charisis (69. Yatabaré), Gradel (76. Musa) - Angielski (69. Keita). Trenér: Calimbay.

Fotbalisté Slovácka se rozloučili s Konferenční ligou remízou 1:1 s Partizanem

Fotbalisté Slovácka se rozloučili s Evropskou konferenční ligou remízou 1:1 na hřišti Partizanu Bělehrad. Na vedoucí gól domácího Natcha z penalty v 41. minutě odpověděl ve druhé půli náhradník Ondřej Mihálik.

Tým z Uherského Hradiště obsadil v silné konkurenci s pěti body poslední místo ve skupině D. Ze šesti zápasů dokázal zvítězit pouze na hřišti Nice a k tomu uhrál dvě remízy právě se srbským vicemistrem.

  profimedia-0735145220 Bibras Natcho z Partizanu dává z penalty gól Slovácku | zdroj: Profimedia

Ve druhém souběžně hraném duelu remizoval Kolín nad Rýnem doma s OGC Nice 2:2. Skupinu tak vyhrál francouzský celek před Partizanem a oba postupují do jarního play off.

Slovácko mělo poslední pohárový zápas odehrát před prázdnými tribunami kvůli trestu za chování diváků, nicméně reglement UEFA umožňuje v takových případech pustit do hlediště děti. Partizan to využil a v ochozech bylo odhadem až dvacet tisíc mladých fanoušků.

Úvod zápasu byl z obou stran nepřesný. Do první příležitosti se dostalo ve 20. minutě Slovácko, které přijelo do Srbska bez opor Kadlece, Petržely a Kozáka. Holzer ale z deseti metrů nastřelil jen bránícího stopera Vujačiče. Velkou šanci měl ve 36. minutě domácí Gomés, který po centru Diabatého hlavičkoval jen o pár centimetrů vedle Nguyenovy branky.

Partizan šel do vedení ve 41. minutě. Po centru do vápna zahrál Kalabiška rukou a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Natcho.

Ve druhé půli se Slovácko vrátilo k aktivní hře z úvodu duelu, v 51. minutě vychytal Popovič tečovanou střelu Šimka, územní převaha vítěze českého poháru ale další šance nepřinesla. Až v 70. minutě nedosáhl Mihálik na prudký centr Kalabišky. Vedení Partizanu mohl navýšit Vujačič, jehož hlavička jen o kousek minula tyč. A vzápětí hosté vyrovnali. Střídající Tomič se nejlépe zorientoval v šestnáctce a jeho střelu tečoval do sítě další muž z lavičky Mihálik. 

Tomič měl pak na kopačce vítězný gól, jenže přestřelil, bod pro aktivní hostující tým zachránil v závěru výtečným zákrokem Nguyen. Závěrečný nápor Slovácka už gól nepřinesl. Český tým tak neporazil srbského soupeře pošesté za sebou, Partizan neprohrál v pohárech s českými mužstvy v poslední čtyřech duelech. 

Utkání závěrečného 6. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
Partizan Bělehrad - 1. FC Slovácko 1:1 (1:0)
Branky: 41. Natcho z pen. - 73. Mihálik. Rozhodčí: Raczkowski - Siejka, Kupsik (všichni Pol.). ŽK: Filipovič, Traoré, Vujačič, Uroševič, Markovič - Šimko, Kalabiška, Svědík (trenér).
Sestavy:
Partizan: Popovič - Filipovič, Markovič, Vujačič, Uroševič - Menig (89. Lutovac), Belič (73. Pavlovič), Traoré, Diabaté - Gomes (89. Baždar), Natcho (90.+5. Saničanin). Trenér: Petrič.
Slovácko: Nguyen - Holzer (82. Juroška), Hofmann (62. Tomič), Šimko, Kalabiška - Daníček, Ljovin - Brandner, Kohút, Duskí (62. Havlík) - Vecheta (62. Mihálik). Trenér: Svědík.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma