Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Krasobruslařka Valijevová je v tom podle ruské antidopingové agentury nevinně

Krasobruslařka Valijevová je v tom podle ruské antidopingové agentury nevinně
Kamila Valijevová | zdroj: Profimedia

Ruská antidopingová agentura rozhodla, že krasobruslařka Kamila Valijevová nenese za svou dopingovou kauzu, která poznamenala loňské olympijské hry, žádnou vinu. Valijevová proto u domácího tribunálu vyvázla bez trestu.

Světová antidopingová agentura WADA požadovala čtyřletý zákaz činnosti, chystá proto odvolání ke sportovní arbitráži CAS.

Ruský tribunál sice konstatoval, že pozitivním testem se Valijevová dopustila porušení antidopingových pravidel, neshledal ale, že by se přestupku dopustila úmyslně ani z nedbalosti. Jediným postihem tak je vymazání jejích výsledků z doby odevzdání pozitivního vzorku.

Valijevová měla pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin na ruském šampionátu v prosinci 2021, výsledek byl ale zveřejněn až 8. února, tedy den poté, co pomohla na olympijských hrách ruskému týmu ke zlatu ze soutěže družstev.

Mezinárodní olympijský výbor pak sice kvůli kauze odložil udělení medailí, Valijevové ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla tehdy patnáctiletá krasobruslařka hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila až čtvrté místo.

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma