Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Opakovaný los osmifinále Ligy mistrů: PSG narazí na Real, obhájce Chelsea na Lille

Opakovaný los osmifinále Ligy mistrů: PSG narazí na Real, obhájce Chelsea na Lille
Andrej Aršavin při losování osmifinále Ligy mistrů | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Paris St. Germain ve šlágru osmifinále Ligy mistrů narazí na Real Madrid. Obhájce trofeje Chelsea čeká Lille, Atlético Madrid vyzve Manchester United, další anglický tým Liverpool se utká s Interem Milán. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu, který se opakoval kvůli technickým chybám při prvním pokusu. Ten Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) označila za neplatný.

Zbývající dvojice tvoří Salcburk - Bayern Mnichov, Sporting Lisabon - Manchester City, Benfica Lisabon - Ajax Amsterdam a Villarreal - Juventus Turín.

Úvodní osmifinálové zápasy se budou hrát 15., 16., 22. a 23. února, odvety jsou na programu 8., 9., 15. a 16. března. Finále Ligy mistrů se uskuteční 28. května v Petrohradu.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Salcburk - Bayern Mnichov, Sporting Lisabon - Manchester City, Benfica Lisabon - Ajax Amsterdam, Chelsea - Lille, Atlético Madrid - Manchester United, Villarreal - Juventus Turín, Inter Milán - Liverpool, Paris St. Germain - Real Madrid.

Real v elitní soutěži prohrál jediné z dosavadních šesti utkání proti PSG. Osmifinále bude speciální pro trenéra „Bílého baletu“ Carla Ancelottiho, který pařížské mužstvo v minulosti vedl. Hvězdný útočník Pařížanů Lionel Messi zase většinu kariéry strávil v týmu úhlavního madridského rivala Barcelony. Argentinský fotbalista nastřílel Realu 26 soutěžních gólů.

Chelsea dostala Lille stejně jako při prvním, neplatném losu. Londýnský tým ovládl poslední čtyři pohárové duely s francouzskými soupeři, včetně dvou proti Lille ve skupině před dvěma lety. Tehdy „Blues“ dvakrát zvítězili 2:1.

Atlético je oblíbeným protivníkem hvězdného útočníka Manchesteru United Cristiana Ronalda. Portugalský nejlepší kanonýr soutěže, který působil v jiném madridském celku Realu, dal „Colchoneros“ 25 soutěžních branek.

Liverpool by proti Interu rád navázal na výkony ze skupiny, kde dvakrát porazil druhé milánské mužstvo AC. „Reds“ doma zvítězili 3:2 a na San Siru 2:1.

Při prvním losování Villarreal původně dostal Manchester United, s nímž se ale podle pravidel soutěže nemohl v osmifinále utkat, protože už s ním hrál ve skupině. Posléze byl španělskému týmu nalosován jiný manchesterský celek City a United později dostali za soupeře Paris St. Germain, takže mělo dojít na duel Ronaldo - Messi.

profimedia-0645392737 Lionel Messi a Cristiano Ronaldo | zdroj: Profimedia

Druhá chyba nastala, když Manchester United zmizel ze seznamu možných protivníků Atlética Madrid a objevil se v něm Liverpool. „Rudí ďáblové“ přitom se španělským mužstvem v osmifinále hrát mohli, ale Liverpool ne, protože svěřence trenéra Diega Simeoneho potkal ve skupině. Atléticu byl z osudí vybrán Bayern Mnichov.

Po skončení losu, u kterého asistoval bývalý kapitán ruské reprezentace Andrej Aršavin, se ozvalo Atlético Madrid i další zúčastněné kluby a žádaly od UEFA vysvětlení incidentu.

Barcelonu v Evropské lize čeká Neapol, Vaclíkův Olympiakos hraje s Bergamem

Fotbalisté Barcelony na úvod vyřazovací fáze Evropské ligy vyzvou Neapol. Olympiakos Pireus s reprezentačním brankářem Tomášem Vaclíkem v boji o postup do osmifinále čeká Atalanta Bergamo. Glasgow Rangers, kteří ve skupině skončili druzí před pražskou Spartou, změří síly s Dortmundem.

Další dvojice tvoří FC Sevilla - Dinamo Záhřeb, Lipsko - San Sebastian, Petrohrad - Betis Sevilla, Sheriff Tiraspol - Braga a Porto - Lazio Řím. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. První utkání se odehrají 17. února, odvety jsou na programu o týden později.

Jarní část Evropské ligy se od této sezony poprvé uskuteční v novém formátu. Ve 2. kole dojde na konfrontaci třetích týmů ze skupin Ligy mistrů a mužstev z druhých příček ve skupinách EL. Jejich vítězové postoupili přímo do osmifinále.

Trápící se Barcelona v Champions League skončila až třetí za Bayernem Mnichov a Benfikou Lisabon a v Evropské lize se představí poprvé od sezony 2003/04, kdy se soutěž ještě jmenovala Pohár UEFA. Svěřenci trenéra Xaviho dvojzápas s Neapolí začnou doma. 

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 17. února, odvety 24. února):
FC Sevilla - Dinamo Záhřeb, Bergamo - Olympiakos Pireus (Vaclík), Lipsko - San Sebastian, FC Barcelona - Neapol, Petrohrad - Betis Sevilla, Dortmund - Glasgow Rangers, Sheriff Tiraspol - Braga, FC Porto - Lazio Řím.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma