Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Hnilička odešel z čela Národní sportovní agentury, prý z osobních důvodů

Aktualizováno: Hnilička odešel z čela Národní sportovní agentury, prý z osobních důvodů
Milan Hnilička | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Dopoledne o tom informoval premiéra Andreje Babiše. Důvodem odchodu prý bylo enormní pracovní vytížení, které už nehodlal dál podstupovat. S výsledky kontroly ministerstva financí odchod nijak nesouvisel, řekl Hnilička novinářům. Novým předsedou agentury se stal Filip Neusser.

Někdejší hokejový brankář Hnilička byl pod tlakem od ledna, kdy se navzdory vládním opatřením proti koronaviru zúčastnil oslavy v Teplicích. Server Seznam Zprávy také upozornil, že agentura pro schvalování dotací angažovala externí firmu. V agentuře proto byla kontrola ministerstva financí, která zjistila i další nedostatky.

Kvůli koronavirové krizi vedle standardní činnosti agentury musel Hnilička řešit také finanční kompenzace za vládní opatření kvůli koronaviru, podmínky pro fungování profesionálního sportu a snahu o obnovení toho amatérského. Za jeho rezignací stojí několik důvodů. „Ty nejdůležitější důvody jsou asi ve světle posledních měsíců pracovní vytížení a s tím spojený rodinný život. To vytížení bylo opravdu enormní. Nebylo to nijak impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom už dlouho,“ řekl novinářům.

Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. V srpnu 2019 se ujal vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací. Všechny státní prostředky rozděluje od letoška, ale už loni spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobenými opatřeními proti koronaviru.

Premiér Babiš Hniličkovi poděkoval za odvedenou práci. „Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK. Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno přes deset miliard korun. Agentura zastřešuje nejen profesionální, ale především amatérské sportovce s důrazem na aktivity dětí a mládeže. „Národní sportovní agentura dokázala v rekordním čase dostávat peníze až k těm nejmenším klubům, a to v rámci transparentních a jasně čitelných kritérií. To byl taky přesně důvod, proč jsme se rozhodli agenturu založit a nový nástupce v nastaveném trendu musí pokračovat,“ uvedl premiér.

profimedia-0555178354 Milan Hnilička odchází z čela Národní sportovní agentury | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Právě dotace v programu Můj klub určeném na podporu dětí a mládeže byly podle Seznamu Zprávy problematické. Agentura využívala vedle svých úředníků také externí firmu Moore Czech Republic. Zástupci NSA vysvětlovali, že tak učinili v zájmu rychlého vyplacení dotací. V agentuře ještě nebyly kompletně obsazené úřednické funkce, protože přebírala agendu od ministerstva školství.

Kvůli informacím o angažování externí firmy poslal premiér Andrej Babiš v únoru do agentury kontrolory. Tehdy se nechal slyšet, že pokud kontrola odhalí závažná pochybení, Hniličku z funkce předsedy odvolá. Seznam Zprávy také upozornil na další nedostatky zjištěné kontrolory ministerstva financí. Jednalo se například o chybně nastavené parametry některých dotačních programů nebo nedostatečné kontrolní mechanismy.

Hnilička nechtěl odstupovat dříve, než jeho úřad podá proti zjištění kontrolorů námitky. „Podali jsme námitky ke všem nálezům. Moje rezignace s tím vůbec nesouvisí. Ten proces není ukončen, dělat teď závěry je předčasné. Co můžu říct, že z auditu vyplynulo, že se žádné peníze neztratily. Některé procesy už byly napraveny. Ty podněty agentura vypořádá. Udělali jsme po cestě spoustu chyb, stejně jako každý jiný úřad,“ vysvětloval.

Hnilička rezignaci odkládal i proto, aby dohlédl na výplatu peněz klubům

Odstoupení z čela NSA odkládal Hnilička mimo jiné proto, aby dohlédl na vyplacení peněz sportovním klubům, které se starají o děti a mládež. Kvůli koronavirovým omezením se řada z nich ocitla ve svízelné ekonomické situaci. „Bylo důležité právě v době koronavirové podpořit sportovní organizace, aby nezanikly,“ řekl novinářům.

Souběžně vyjednával s ministerstvem zdravotnictví a dalšími odpovědnými institucemi podmínky, kdy a jak by se mohli amatéři znovu vrátit ke sportu. Od loňského října s krátkou předvánoční pauzou nesměli organizovaně sportovat více než půl roku.

Od pondělí 24. května bude smět na vnitřních sportovištích společně sportovat až 12 lidí místo nynějších dvojic. Na celé ploše sportoviště pak může být 30 lidí namísto současných deseti. V rámci rozvolňování opatření proti epidemii covidu-19 to schválila vláda. Pravidla se uplatní i ve školách při tělesné výchově.

Ode dneška se limit pro počet sportovců na vnitřních sportovištích zvýšil na deset, musejí být ale rozděleni do dvojic. Venku smí sportovat maximálně 30 osob, maximálně ale jeden na každých 15 metrů čtverečních plochy sportoviště. Ve zvláštním režimu je povolen provoz fitness center, posiloven a dalších vnitřních sportovišť, naopak bazény, wellness, sauny a solné jeskyně zůstávají pro veřejnost uzavřené.

V otevřených zařízeních se vyžaduje test, potvrzení o prodělaném covidu-19, případně očkování, platí i požadavky na alespoň dvoumetrové rozestupy. Návštěvníci sportovišť nemohou používat šatny ani sprchy.

Několik let strávil Hnilička v politice, ale pořád se cítí být spíš „sporťákem“. A až si odpočine, tímto směrem by se chtěl ubírat. „Nějakou nabídku mám. Jsem z hokejového prostředí. Ti už mě oslovili dříve, protože si uvědomovali, pod jakým stresem jsem byl. Nejdřív si potřebuju odpočinout. Rád bych pokračoval možná na hokejovém svazu, odkud jsem přicházel. Musím se s jeho představiteli domluvit,“ přemítal.

Rád by ale také zužitkoval širší záběr, který jako vládní zmocněnec pro sport a předseda agentury získal. „Mám spoustu přátel a kontaktů, které jsem posbíral po cestě. Máme 120 svazů, to je spousta sportů. Není to jen o hokeji a fotbale, jak jsem si ze začátku představoval,“ doplnil Hnilička.

Novým předsedou NSA vláda jmenovala Filipa Neussera, současného kouče pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval. Volby vedení ČOV se uskuteční za týden parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle ČOV. S tímto formátem bez diskuze na plénu Neusser nesouhlasil.

Opoziční politici Hniličkovu rezignaci uvítali

„Je škoda, že Milan Hnilička nerezignoval dříve, ačkoliv bylo jasné, že na řízení tak důležitého úřadu nemá. Mohl tak ušetřit nejen svoji pověst, ale především zachovat kredibilitu nově zřízené Národní sportovní agentury, která je životně důležitá pro podporu sportu v naší zemi,“ uvedl místopředseda sněmovního podvýboru pro sport a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda (ODS), podle něhož za problémy kolem NSA nese zodpovědnost i premiér Babiš, pod nějž vedení agentury spadá.

„Za poslední měsíce jsme měli velké množství podnětů na velmi špatnou práci Národní sportovní agentury,“ řekl ČTK lidovecký předseda Marian Jurečka. Mnohé sportovní oddíly podle něj hlásily výrazně zpožděné financování i špatnou komunikaci s touto agenturou, která na konci loňského roku zažila „velmi zvláštní personální výměny“.

„Samozřejmě to, že tato sportovní agentura nefungovala, jak by fungovat měla, což bylo dáno i špatnou legislativní přípravou,“ upozornil Jurečka, podle nějž bude po odchodu Hniličky z čela agentury šance zlepšit její fungování a zprůhlednit financování sportu. „To, že je někdo dobrý brankář, ještě neznamená, že bude dobrý manažer. V tomto případě se to bohužel úplně naplno potvrdilo,“ řekl Jurečka.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Hnilička předsedou agentury vůbec neměl stát. „Všechna čest jeho hokejovému umění, ale manažerská funkce je o něčem jiném. Těším se, až po volbách místo tváří nastoupí odborníci,“ uvedla na twitteru.

Senátor Mikuláš Bek poznamenal, že NSA nikdy vzniknout neměla. Když už vznikla, měla být postavena jako standardní grantová agentura, jež má v čele kolektivní orgán, ne jako autokratická struktura vůdcovského typu, míní.

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová se k záležitosti na tiskové konferenci nechtěla příliš vyjadřovat, jde podle ní o čerstvou informaci.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma