Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Na Giru kvůli covidu-19 skončil Kruijswijk, Matthews a dva celé týmy

Aktualizováno: Na Giru kvůli covidu-19 skončil Kruijswijk, Matthews a dva celé týmy
Steven Kruijswijk | zdroj: Profimedia

Cyklistický závod Giro d'Italia uvrhlo do chaosu osm případů nákazy covidem-19 mezi jeho účastníky. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus neodstartovali do úterní 10. etapy jeden z favoritů na celkové prvenství Steven Kruijswijk z Nizozemska ani elitní australský spurtér Michael Matthews. Ze závodu odstoupily také dva kompletní týmy - Kruijswijkovo Jumbo-Visma a také Mitchelton-Scott.

Osm pozitivních výsledků na koronavirus přineslo 571 testů provedených v neděli a v pondělí mezi všemi účastníky Gira. Vedle dvou cyklistů jsou nakažení čtyři členové doprovodného týmu Mitchelton-Scott a po jednom infikovaném je ve stájích Ag2r-La Mondiale a Ineos Grenadiers. Všichni šli do izolace a závod pro ně skončil.

Giro po volném pondělí pokračuje 10. etapou z Lanciana do Tortoreta, do níž odstartovalo zbylých 20 týmů. Slavný italský závod má skončit v neděli 25. října v Miláně.

"Nechápu, jak jsem to mohl dostat. V týmu dodržujeme spoustu opatření, abychom zabránili nákaze. Cítím se zdravý. Když jsem tu zprávu dostal, bylo to velké zklamání. Je mi líto, že musím opustit Giro takovým způsobem," uvedl třetí muž z loňské Tour de France Kruijswijk, jemuž v průběžném pořadí Gira patřilo 11. místo.

Jeho tým Jumbo-Visma sdělil, že nakažený jezdec nemá žádné příznaky ani zdravotní obtíže. Celá stáj následně několik desítek minut před startem etapy odstoupila. Asymptomatický je podle týmu Sunweb i Matthews, jenž byl na letošním Giru jednou druhý a jednou třetí v hromadném spurtu.

Jako první musel z Gira kvůli koronaviru odstoupit britský spolufavorit Simon Yates před sobotní osmou etapou. Ostatní členové jeho týmu Mitchelton-Scott měli tehdy výsledky testů negativní. "Po obdržení výsledku Mitchelton-Scott okamžitě stáhl svůj tým ze závodu a bude se soustředit na zdraví svých jezdců a doprovodu v bezpečném prostředí karantény," uvedla pořadatelská společnost RCS po odstoupení australské stáje.

Předchozí velký závod Tour de France se na přelomu srpna a září odjel bez pozitivních testů mezi cyklisty. Kvůli nákaze musel do karantény ředitel "Staré dámy" Christian Prudhomme.

Podle některých účastníků nicméně hygienické a bezpečnostní podmínky na Giru nejsou příliš na výši. Na nedokonalost "bubliny" si v podcastu stěžoval například Nizozemec Jos van Emden z Jumbo-Visma. "V našem hotelu byli například i neutrální servismani, policisté na motorkách, prostě ostatní lidi a všichni jsme jedli ze stejného bufetu, což podle mě byla velká chyba," uvedl Van Emden ještě před odstoupením svého týmu.

"Slyšel jsem od jednoho kluka z Quick Stepu, že to měli přesně stejné. Poslal mi video z jejich jídelny, kde byl i Mitchelton-Scott. Nemám pochyb o tom, kde se Yates nakazil," dodal Van Emden.

Itálie zažívá nárůst počtu koronavirových případů. V sobotu země ohlásila 5456 nově nakažených, což bylo rekordní číslo po jarní uzávěře.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma