Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Nechceme bojovat jen o medaile, chceme bojovat o titul, říká kajakář Štěrba

Nechceme bojovat jen o medaile, chceme bojovat o titul, říká kajakář Štěrba
Česká posádka | zdroj: Agentura Gaan

Posádka českého čtyřkajaku, letošní mistři Evropy z Portugalska a bronzoví z loňských Her v Londýně, Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba předvedla ve své rozjížďce závodu na 1000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v německém Duisburgu skvělý výkon a díky vítězství postoupila přímo do nedělního finále. 

Nemusí startovat v pátečním odpoledním semifinále. Český čtyřkajak vyhrál od čtyři a půl sekundy před Španěly, o šest sekund porazil loňské olympijské vítěze z Londýna Australany. Zastupující agentura Gaan nabízí ohlasy závodníků po postupu do finále.

Čekali jste, že postoupíte tak hladce a konkurenci porazíte rozdílem třídy?

Havel: To samozřejmě ne, ale o to více to potěší. Byla to parádní jízda. Napálili jsme to hned od startu a budovali si náskok. Před cílem už jsme mohli zvolnit, abychom se nevydali úplně.

Trefil: Pro mě to bylo překvapení, když jsem skoro od startu závodu kolem sebe neviděl žádné lodě. Totéž bylo patrné i na Danovi, který se pořád díval doprava a hledal tam soupeře. A oni tam nebyli.

Dostál: Šlo to krásně. Pravá, levá a byli jsme v cíli. Sedlo nám to skoro dokonale. Cítil jsem, jak loď krásně jede.

Štěrba: Byla to tady první závodní jízda v Duisburgu a ukázala, že jsme skutečně dobře připravení. Cítili jsme mírnou nervozitu, protože člověk neví, co to s ním v místě závodu udělá. Ale je skvělé, že jsme to takto zvládli a nyní máme ještě více než dva dny na to, abychom se ještě více zklidnili, uspořádali si to v hlavách.

Výkonem i výsledkem v rozjížďce jste všem ukázali, že to s útokem na zlato myslíte zcela vážně. Přijmete teď už roli favoritů?

Havel: Neřekl bych přímo favoritů na zlato. Ale samozřejmě chceme o něj bojovat. Hlavně jsme soupeřům ukázali, že s námi musejí počítat. Už umíme vyhrávat, což jsme v sezoně potvrdili na Světovém poháru v Račicích i na mistrovství Evropy v Portugalsku. Nikde, ani tato rozjížďka, už to nebylo na náhodu.

Trefil: Zřejmě budeme muset. Ta jízda se nám povedla, zlomili jsme odpor soupeřů i taktikou a po polovině závodu odpadli. Nemůžeme si však myslet, že to tak bude i ve finále. Ale cítím, že respektu si budujeme čím dál větší.

Dostál: My už teď asi nemůžeme skutečně myslet na nic jiného než na zlato.

Štěrba: Ano. Ten výkon a náskok nás pasuje do role favoritů. Teď nezbývá než to v neděli potvrdit, proto my nechceme bojovat jen o medaile, my chceme bojovat o titul. Ale přímý postup bylo jen splnění prvního cíle v cestě za zlatem.

Už vymýšlíte taktiku na finále?

Havel:Věřím, že tím, že nemusíme do semifinále, tak ušetříme síly, které se nám budou v neděli hodit. Takže opět pojedeme naplno od začátku a stejně se pokusíme soupeře porazit i psychicky. Ono skutečně zapůsobí, když jim hned ujedete. No a budu doufat, že to vydržíme až do cíle, protože finále bude náročnější a bude to boj až do konce.“

Dostál: Myslím, že máme ještě rezervy a rozjížďku jsme nejeli až dom konce úplně naplno. Takže si snad v neděli i poradíme s tvrdším závěrem soupeřů. Těšíme se, protože to bude pořádná bitva A my máme formu.

Štěrba: Nesmíme si myslet, že to půjde samo. Podle výsledků jsme nejeli v rozjížďkách nejrychlejší čas, o kousek se před nás dostali Slováci. Ale to nehraje roli. Bude to zcela nový a jiný závod. Přestože jsme nyní Australany porazili o šest sekund, musíme si na ně dát pozor i ve finále. Nechceme, aby se opakoval Londýn, kde jsme je také o dvě lodi v rozjížďce porazili a oni nám to ve finále oplatili. Teď jsme však zkušenější, takže věřím, že to i prodáme. Každopádně budeme útočit od začátku.

Zdroje:
Redakce, Agentura Gaan

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma