Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Nová biatlonová sezona začíná. Co od ní čekat?

Nová biatlonová sezona začíná. Co od ní čekat?
Gabrielu Koukalovou čeká obhajoba několika glóbů | zdroj: Profimedia

Osmiměsíční čekání je téměř u konce. Už tuto neděli bude ve švédském Östersundu zahájena biatlonová sezona 2016/2017. Její úvod již tradičně patří závodu smíšených štafet, v němž se čeští biatlonisté nevyhnou roli jednoho z hlavních favoritů na vítězství. 

Jubilejní 40. ročník Světového poháru odstartuje 27. listopadu vÖstersundu a vyvrcholí 19. března na slavném Holmenkollenu. Po roční pauze se do programu seriálu vrací Nové Město na Moravě, kam elitní světoví biatlonisté zavítají již v polovině prosince.

O body do Světového poháru se bude bojovat i v dalších šesti areálech, konkrétně ve slovinské Pokljuce, německém Oberhofu a Ruhpoldingu, italském Antholzu, ruském Ťumeni a jihokorejském Pchjongčchangu, který uspořádal podnik Světového poháru naposledy v sezoně 2008/09 a nyní projde testem před blížící se olympiádou.

Vrcholem sezony, v níž v neposlední řadě půjde i o kvalifikaci na zimní olympijské hry, bude světový šampionát, který od 9. do 19. února hostí Hochfilzen. Dávnou minulostí jsou již naštěstí doby, kdy se v rakouském středisku ležícím v malebném údolí Pillerseetal závodilo před komorní diváckou návštěvou, modernizované středisko dnes nabízí 15 000 míst k sezení a nejen organizátoři od akce očekávají skvělou atmosféru. Podle dostupných informací by v prodeji mělo být na 150 000 lístků.

V nadcházející sezoně se světový biatlon bohužel bude muset obejít bez několika známých jmen, neboť kariéru ukončili někdejší mistr Evropy Alexander Os, trojnásobný světový šampion Ivan Čerezov, populární Němec Andreas Birnbacher i stříbrná medailistka z olympijských her v Soči Olga Viluchinová.

Největším překvapením je však návrat 46letého Ilmārse Bricise, který svou kariéru ukončil již po sezoně 2010/2011. Čtvrtý muž olympijských her v Turíně se tak do Světového poháru vrací po šestileté pauze s jasným cílem pomoci lotyšskému biatlonu z vleklé krize, v níž se v posledních letech nachází.

Získá Fourcade šestý velký křišťálový glóbus v řadě?

Hlavním favoritem na zisk velkého kříštálového glóbu i letos zůstává fenomenální Martin Fourcade, jenž pozici vládce světového biatlonu okupuje už dlouhých pět let. V nadcházející sezoně tak může získat rekordní šesté celkové vítězství ve Světovém poháru v řadě, čímž by zároveň vyrovnal počet prvenství Oleho Einara Bjørndalena.

Zajímavé ale bude sledovat, jak se 28letý rodák z francouzského Ceretu vyrovná s nečekaným odchodem svého dlouholetého střeleckého kouče Siegfrieda Mazeta k norské reprezentaci.

Ta do sezony vstoupí citelně oslabena. V norské nominaci pro závody v Östersundu, Pokljuce a Novém Městě na Moravě totiž chybí osminásobný mistr světa Tarjei Bø, jenž se potýká s únavovým syndromem, v ideální formě se pravděpodobně nenachází ani "biatlonový korunní princ" Emil Hegle Svendsen, který kvůli vleklým zdravotním problémům přišel o dva měsíce předsezonní přípravy, a s menším tréninkovým mankem se bude muset vypořádat i nestárnoucí Ole Einar Bjørndalen, jehož letos čeká jubilejní 25. sezona ve Světovém poháru.

Největším soupeřem Martina Fourcada v boji o další obhajobu celkového vítězství by tak měl být o pět let mladší Johannes Thingnes Bø, o čemž svědčí i výsledky tradičního přípravného sprintu v Sjusjøenu, v němž bezchybně střílející norský rychlík obsadil druhé místo, když za suverénním Francouzem zaostal o téměř třináct vteřin. Opomenout však nelze ani tradičně silné Němce (Doll, Lesser, Peiffer, Schempp) či ambiciózní Rusy (Šipulin, Garaničev), kterým poslední sezona nevyšla úplně podle jejich představ.

Koukalová se chce soustředit na mistrovství světa  

V roli obhájkyně celkového vítězství vstoupí do nového ročníku Světového poháru i Gabriela Koukalová, česká biatlonistka však sama předem avizovala, že se hodlá soustředit především na únorové mistrovství světa. Mezi hlavní uchazečky o velký křišťálový glóbus by tak měly spíše patřit loni druhá Marie Dorinová Habertová, běžecky excelentní Kaisa Mäkäräinenová, neustále se zlepšující Laura Dahlmeierová či poměrně nenápadná, ale výkonnostně vyrovnaná Italka Dorothea Wiererová.

Až po Novém roce zahájí sezonu dvojice biatlonistek, která loni na startovních listinách chyběla. O svůj druhý návrat k biatlonu se chce pokusit nyní již dvojnásobná matka Anastasia Kuzminová a na tradici úspěšných biatlonových matek by jistě ráda navázala i Běloruska Darja Domračevová. Trojnásobná olympijská vítězka se do Světového poháru hodlá vrátit poté, co předchozí sezonu vynechala kvůli prodělané mononukleóze a celkovému vyčerpání organismu a následně letos v říjnu přivedla na svět prvorozenou dceru Xenii.

Češi vstoupí do sezony s obměněným realizačním týmem

S poměrně výraznými změnami oproti té minulé vstoupí do nadcházející sezony česká reprezentace. Konec kariéry oznámili Barbora Tomešová a Vít Jánov, novými členy áčka se naopak stali Jessica Jislová a Adam Václavík. Horší výkonnost českých mužů v uplynulé sezoně, z nichž nejlepší byl celkově osmnáctý Michal Šlesingr, vyústila ve změnu trenérského tandemu. Hlavním koučem mužské části reprezentace se tak stal bývalý trenér juniorů Michael Málek, na pozici asistenta zůstává zkušený Aleš Ligaun.

Mnohé bylo napsáno o dramatickém odchodu šéfservismana českého týmu Danila Müllera, mnohými považovaného za specialistu na mokrý sníh, k běloruské reprezentaci. Podstatné je, že uznávaného Němce ve funkci nahradí neméně zkušený Čechokanaďan Tomáš Žídek, jenž byl u senzačního bronzu kanadské štafety na loňském mistrovství světa. Manžel olympijské vítězky Anny Olofssonové podepsal s Českým biatlonovým svazem dvouletou smlouvu, jejíž součástí je i čtyřletá opce. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma