Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

O Čechovi jsem pochyboval, přiznal Wenger

O Čechovi jsem pochyboval, přiznal Wenger
Petra Čecha čeká zítra pikantní utkání mezi Arsenalem a Chelsea | zdroj: Profimedia

První místo v Premier League, postup do osmifinále Ligy mistrů. Zatímco konkurenti z Chelsea a Manchesteru United se trápí, v Arsenalu mohou být s průběhem letošní sezony spokojeni. Zásluhu na tom nese i brankář Petr Čech, který londýnský celek posílil loni v létě. K důležitému přestupu přitom vůbec nemuselo dojít, protože trenér Arséne Wenger dlouho pochyboval o tom, zda-li český gólman dokáže zastat pozici jedničky v jeho týmu.

Petr Čech se na Emirate Stadium stěhoval koncem června loňského roku. Po 11 letech v Chelsea zamířil ke konkurenci, když Blues přijali nabídku na přestup v hodnotě 10 milionů liber.

Wenger však dlouho otálel, než se odhodlal položit peníze na stůl. Zpochybňoval Čechovu fyzickou kondici a také se obával toho, jak bude na tento transfer reagovat jednička týmu David Ospina.

"Petr toho v minulé sezoně moc neodehrál, takže jsem si logicky musel položit otázku, jestli se dokáže vyrovnat se stoprocentní vytížeností. To mi dělalo největší starosti, protože jinak je to skvělý gólman," vzpomínal Wenger.

"Bylo to velmi těžké rozhodnutí i kvůli Ospinovi, který je podle mého názoru výborným, bohužel trochu podceňovaným hráčem. Ale nakonec jsem si řekl, že pokud Čecha do týmu nepřivedu, mohla by se z toho vyklubat osudová chyba," podotkl francouzský kouč.

Po poněkud nesmělém debutu v zápase proti West Hamu dokázal Čech rychle zapadnout do týmu Arsenalu a ve spolupráci s obránci Gunners dovolil soupeřům vstřelit jen 21 gólů ve 22 ligových zápasech.

"Na hřišti působí jako takový uklidňující prvek. Komunikuje se spoluhráči, dokáže výborně předvídat dění na hřišti. Je to svým způsobem hráč a trenér v jedné osobě," pochválil svého svěřence Wenger. "Pokud chcete mít úspěšné mužstvo, potřebujete elitního gólmana. Mnoho lidí podceňuje vliv brankáře na herní projev a výsledky týmu."

Zdroje:
Vlastní, Yahoo Sports

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma