Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Pánové dlouho nevydrželi: Hradec a Karviná odvolaly v nové sezoně fotbalové ligy trenéry

Pánové dlouho nevydrželi: Hradec a Karviná odvolaly v nové sezoně fotbalové ligy trenéry
Jozef Weber | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

U fotbalistů Hradce Králové skončil Jozef Weber a je prvním odvolaným trenérem v nové sezoně nejvyšší soutěže. Ve funkci ho od úterý nahradí Václav Kotal. „Votroci“ o tom informovali na svém webu, délku smlouvy ale neuvedli. Weber převzal východočeský klub před sezonou a u aktuálně jedenáctého týmu tabulky vydržel jen osm kol.

Dvaapadesátiletý Weber s Hradcem získal v úvodních pěti kolech sedm bodů a zvládl i úvodní dvě domácí utkání na nově otevřeném stadionu. Poslední tři kola ale „Votroci“ prohráli se skóre 3:10. Během sobotní vysoké porážky v Mladé Boleslavi (1:5) dali najevo nespokojenost i fanoušci, kteří si žádali trenérovu rezignaci.

Angažmá v Hradci Králové bylo pro Webera nejkratším v nejvyšší soutěži. Neuspěl ani před rokem v Českých Budějovicích, které vedl do 14 ligových utkání, než byl rovněž odvolán. V minulosti působil jako hlavní kouč i u pražských Bohemians 1905, v Mladé Boleslavi a dvakrát v Karviné.

Sedmdesátiletý Kotal opouští funkci šéftrenéra v druholigové Viktorii Žižkov a vrací se do známého prostředí. V Hradci Králové působil v 80. letech jako hráč a mezi roky 2009 až 2012 jako hlavní trenér. S Východočechy postoupil v sezoně 2009/2010 do první ligy.

V nejvyšší soutěži se Kotal objeví po dvou a půl letech. Naposledy vedl rok Spartu, se kterou triumfoval v domácím poháru. V minulosti trénoval i Jablonec nebo Brno.

U prvoligového nováčka Karviné skončil trenér Hejdušek

U fotbalistů Karviné skončil kvůli špatným výsledkům trenér Tomáš Hejdušek. Nováček nejvyšší soutěže je po osmi kolech se čtyřmi body předposlední. Mužstvo dočasně převezmou asistenti v čele s Ľubomírem Luhovým. Slezský klub to oznámil na svém webu.

„Důvodem odvolání jsou pouhé čtyři body a patnácté místo v tabulce. Nový trenér je aktuálně ve stadiu řešení,“ uvedl sportovní ředitel MFK Lubomír Vlk. „Je určitě namístě Tomáši Hejduškovi poděkovat za odvedenou práci, vždyť jako nový začínající trenér dovedl tým k postupu mezi elitu. Bohužel ale takový je fotbal a mužstvo potřebuje nový impulz před druhou polovinou podzimu,“ dodal.

Čtyřiačtyřicetiletý Hejdušek přišel do Karviné před začátkem minulé sezony z Baníku Ostrava a hned ji dovedl k postupu mezi elitu. V nejvyšší soutěži Karviná po vítězství 4:1 nad Zlínem v úvodním kole uhrála už jen jednu remízu. Poslední tři prvoligová utkání prohrála se skóre 2:9, naposledy v sobotu podlehla doma Teplicím 0:1.

Pro bývalého obránce či záložníka Hejduška bylo angažmá v Karviné prvním v nejvyšší soutěži, předtím vedl rezervní tým Baníku ve třetí lize. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma