Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Paráda! Češi vezou po výhře 2:1 z Turecka tři kvalifikační body

Paráda! Češi vezou po výhře 2:1 z Turecka tři kvalifikační body
Pavel Kadeřábek (vpravo) a Bořek Dočkal zařídili vítězný český gól v Turecku | zdroj: Isifa.com

Fotbalová reprezentace vyhrála i druhý zápas v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Svěřenci Pavla Vrby po úvodním triumfu nad Nizozemskem vybojovali tři body také v Turecku, kde zvítězili 2:1 po gólech Tomáše Sivoka s Bořkem Dočkalem. Češi jsou ve skupině bez ztráty bodu druzí o skóre za Islandem.

Kouč Vrba udělal oproti vítěznému duelu s Nizozemskem v základní sestavě jednu změnu. Do stoperské dvojice se vedle Michala Kadlece postavil zkušený Tomáš Sivok, který kvůli zranění kolena oblékl reprezentační dres naposledy loni v listopadu.

Turci do utkání vstoupili velmi aktivně a už po osmi minutách se dočkali odměny. Na prudký centr Erkina si mezi českou stoperskou dvojici naběhl Bulut a hlavou prodloužil míč k tyči za bezmocného Čecha.

Český celek poprvé zahrozil po čtvrthodině a hned z toho byl gól. Po uvolnění a centru Krejčího sice střelu Rosického z dobré pozice turecká obrana ještě zblokovala, ale na následný roh si nejvýše naskočil Sivok, který hlavou neomylně srovnal. Svůj gól ale jako obránce místního Besiktase z pochopitelných důvodů nikterak neslavil.

Svěřenci Pavla Vrby po vyrovnávací trefě sice ukázali, že umí vystrčit ofenzivní růžky, ale lepší byli i nadále domácí. Turci drželi častěji míč na svých kopačkách a ve 29. minutě byli blízko vedoucí branky. Töre se zbavil Sivoka a jeho křížná střela těsně o pár centimetrů minula vzdálenější tyč.

O pár minut později plachtil český gólman marně vzduchem po štiplavé střele kapitána Turana, jehož pokus mířil těsně nad spojnici tyče a břevna. V 41. minutě už ale musel Čech zasahovat. Po kombinaci se míč dostal k Bulutovi, jehož tečovanou střelu brankář Chelsea zlikvidoval. Těsně před odchodem do kabin český tým zachránila po přímáku Erkina zpoza šestnáctky tyč.

Rozhodla sparťanská spolupráce

Do druhého poločasu vstoupili čeští fotbalisté mnohem aktivněji a po pár minutách zahrozil Darida, který ale napálil odražený míč vedle turecké branky. V 58. minutě už ale Češi dokázali dopravit míč do turecké sítě po spolupráci sparťanských opor. Kadeřábek se prosmýkl do vápna a vybídl k zakončení Dočkala, který nedal Zenginovi šanci.

O tři minuty později ale mohlo být srovnáno. Turan vrátil po přetaženém centru na branku zdánlivě ztracený míč a Čech musel osvědčit svůj reflex. Zkušený gólman svůj tým podržel i v 82. minutě. Štiplavou střelu Erkina vškrábl zpod břevna a poté už český tým hubený náskok udržel.

Utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016 - skupina A:

Turecko - Česko 1:2 (1:1)
Branky: 8. Bulut - 16. Sivok, 58. Dočkal. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Özyakup (Tur.). Diváci: 35.000. Hráno v Istanbulu.

Turecko: Zengin - Gönül, Topal, Kaya, Erkin - Inan (79. Özyakup), Tufan, Turan, Sahan (66. Demir) - Töre (68. Adin), Bulut. Trenér: Terim.
Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal (90.+2 Plašil), Rosický, Krejčí (68. Pilař) - Lafata (83. Vydra). Trenér: Vrba.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma