Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Políbení fotbalistky po finále MS stálo šéfa španělského svazu místo

Políbení fotbalistky po finále MS stálo šéfa španělského svazu místo
FIFA dočasně suspendovala šéfa španělského fotbalového svazu (RFEF) Luise Rubialese. Důvodem je aféra s políbením záložnice Jennifer Hermosové po zisku titulu na nedávném mistrovství světa. | zdroj: Profimedia

FIFA dočasně suspendovala šéfa španělského fotbalového svazu (RFEF) Luise Rubialese. Důvodem je aféra s políbením záložnice Jennifer Hermosové po zisku titulu na nedávném mistrovství světa. Mezinárodní federace o tom informovala na webu.

FIFA už dříve zahájila s Rubialesem disciplinární řízení a nyní mu minimálně na 90 dní pozastavila činnost. Rovněž dostal spolu se španělským svazem zákaz, aby se jakýmkoliv způsobem pokoušeli kontaktovat Hermosovou.

"Důvodem je ochrana základních práv Jennifer Hermosové a také zajištění bezproblémového průběhu disciplinárního řízení," uvedla FIFA. Připomněla, že Rubiales nesmí vykonávat funkci na mezinárodní ani národní úrovni.

Pětačtyřicetiletý Rubiales byl obviněn ze sexuálního násilí poté, co při dekorování mistryň světa po nedělní finálové výhře 1:0 nad Anglií v Sydney každou hráčku objal a líbal na tváře. Hermosovou ale políbil přímo na ústa.

Odvoláním Rubialese se už začala zabývat vláda a jeho odchod mimo jiné požaduje vedení španělské ženské ligy i samotné reprezentantky. Předseda RFEF ale polibek označil za lehkou pusu a odstoupit odmítl.

Hermosovou navíc obvinil ze lži, protože podle něj s polibkem souhlasila. Útočnice souhlas nejprve v prohlášení pro svaz potvrdila, posléze to ale pro hráčskou asociaci FUTPRO popřela a vyslovila se pro exemplární trest.

RFEF a Rubiales jí dnes za to pohrozili soudem. V prohlášení na webu zdůraznili, že Hermosová s polibkem souhlasila, a také zveřejnili čtyři fotografie z ceremoniálu, z nichž podle nich vyplývá, že tělesný kontakt byl oboustrannou reakcí v euforii po zisku titulu.

V reakci na suspendaci Rubiales uvedl, že díky pozastavení činnosti alespoň bude mít dostatek času se bránit a prokázat svou nevinu. V prohlášení na webu svazu doplnil, že disciplinárnímu procesu FIFA zcela důvěřuje.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma