Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Premiérovým vítězem ankety IIHF je Kanaďan Bedard, Kubalík skončil sedmý

Premiérovým vítězem ankety IIHF je Kanaďan Bedard, Kubalík skončil sedmý
Connor Bedard | zdroj: Profimedia

Premiérovým vítězem ankety Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o nejlepšího světového hráče sezony se stal kanadský supertalent Connor Bedard. Český útočník Dominik Kubalík dostal nejméně hlasů ze sedmičky nominovaných. Výsledky oznámila IIHF na webu, nejlepší hráčkou byla již dříve vyhlášená Američanka Hilary Knightová.

Sedmnáctiletý Bedard, jenž v lednu dovedl Kanadu k obhajobě zlata na mistrovství světa juniorů, dostal v hlasování novinářů a zástupců takzvané rodiny IIHF 31,8 procenta hlasů. Největší favorit na jedničku letošního draftu NHL zaznamenal na domácí půdě devět gólů a 14 asistencí a byl zvolen nejlepším útočníkem i hráčem turnaje. Naprázdno vyšel jen ve finále s Českem při výhře 3:2 v prodloužení.

„Je to vážně obrovské ocenění. Nevím, jak ho porovnat s těmi, co jsem dostal dřív. Ale je celkem neuvěřitelné, že jsem dostal přednost před všemi neskutečnými hráči, kteří hráli v soutěžích IIHF, i skvělými kandidáty na tuto cenu,“ vzkázal Berard, jemuž zprávu o vítězství v anketě zatelefonoval prezident IIHF Luc Tardif.

Druhý skončil s 19,6 procenty lotyšský brankář Arturs Šilovs. Jeden ze strůjců senzačního bronzu z květnového šampionátu v Tampere a Rize těsně porazil třetího Švýcara Andrese Ambühla. Před Kubalíka, jenž byl na MS nejlepším střelcem a byl i v All Star týmu, se dostali také Němci Moritz Seider s JJ Peterkou a Kanaďan Adam Fantilli.

O novou trofej se mohli ucházet jen ti hráči, kteří se během sezony zúčastnili alespoň jedné akce pod hlavičkou IIHF (olympijských her nebo seniorských či juniorských světových šampionátů).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma