Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Restart extraligy nabídne sobotu plnou hokeje

Restart extraligy nabídne sobotu plnou hokeje
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Hokejová extraliga dostala v pátek výjimku od ministerstva zdravotnictví a po téměř měsíční koronavirové přestávce se může hrát. Soutěž opět začne čtyřmi zápasy v sobotu. Všechny týmy se do extraligy zapojí v pondělí, kdy je na programu kompletní 15. kolo.

Restart domácí nejvyšší soutěže obstarají čtyři dohrávky. V Třinci se představí Brno, dojde tak na souboj dvou týmů s nejméně odehranými zápasy. Oceláři i Kometa hráli dosud jen dvakrát. Sobotní program načnou hráči Sparty a Pardubic. Litvínov čeká duel s vedoucí Plzní, České Budějovice se utkají s Karlovými Vary.

Oceláři hráli naposledy 22. září a za dva starty neztratili ani bod. "Hrozně si toho ceníme, že to zase vypukne. Před námi je ještě padesát kol základní části a budeme mít opravdu hodně nahuštěný program. Do konce základní části nás průměrně čeká dvanáct až třináct zápasů měsíčně. Když navíc bereme v potaz dlouhé cestování, bude to velký nápor pro hráče. V podstatě mohu říct, že nebudeme trénovat, bude se trénovat zápasem. Vnímám ale, že kluci jsou rádi, že extraliga se znovu rozběhne," řekl trenér Václav Varaďa.

S Brnem se jeho svěřenci utkají v rámci 14. kola. "Oba týmy mají největší zápasové manko, odehráli jsme jen dvě kola. Čekám náročný souboj. Už zhruba před dvěma dny jsme měli signály, že extraliga chystá restart. Příprava už běží v plném proudu a těšíme se na sobotní zápas. Všichni jsme zdraví, tým je kompletní. Je s námi také Chmielewski, který byl začátkem týdne na srazu polského národního týmu, v plném zatížení už je také Filip Zadina, který byl v úvodu sezony zraněný, a bude připraven naskočit do hry," přiblížil Varaďa.

Kometa odehrála 11. října poslední zápas před zastavením soutěže, ale její nevýhodou je, že během čtyř týdnů nestáli její hráči na ledě, neboť se připravovali individuálně v domácích podmínkách. "Začátek bude bolet," řekl Martin Zaťovič, když v rámci "tréninku" montoval se spoluhráči postele v připravované záložní nemocnici v areálu Výstaviště.

Zaťovič přivítal, že se konečně něco hnulo a hokej se vrátil zpět do hal. O to větší kalup teď bude soutěž mít. "Začínáme v Třinci, což bude velmi těžký soupeř. Musíme se připravit nejen herně, ale i fyzicky tak, aby se nikdo nezranil. Možná to bude až nebezpečné z hlediska možného zranění, ale hlavně, že se bude hrát," dodal Zaťovič.

V prvním útoku mu bude chybět Peter Mueller, který se vrátí z USA do Brna v pondělí, podrobí se testům na koronavirus a teprve podle výsledků bude týmu k dispozici v dalších zápasech.

"Snažili jsme se v krátkém čase dostat do hráčů co nejvíc. Ve středu a čtvrtek jsme dvoufázově trénovali a v pátek se už chystali na nejbližší utkání. Chceme se s tím popasovat co nejlépe. Samozřejmě je to nestandardní věc, s touto situací nemá nikdo moc zkušeností, ale víme o tom, že potřebujeme, aby se extraliga rozjela. Hráči se na zápas těší, je to jejich práce a rozhodně chtějí hrát. Musíme se do toho co nejrychleji dostat, protože po takovéto herní a tréninkové pauze je vždycky složité vrátit se k pravidelnému zápasovému tempu," řekl kouč Brna Kamil Pokorný.

Sparta a Pardubice se střetnou v dohrávaném souboji 5. kola. Před přerušením soutěže si Pražané vedli skvěle, když za tři zápasy neztratili ani bod. Jenže nyní budou všechny celky začínat prakticky nanovo. "Nechci říkat, že je to nepříjemné, ale upřímně - je to hrozné. Jsme zvyklí být touto dobou v plné sezoně. Doufám, že to dopadne dobře," řekl již dříve trenér Miloslav Hořava.

"Budeme se na soupeře připravovat z posledních vzájemných utkání," uvedl před duelem dvou tradičních soků pro klubový web asistent pardubického trenéra Michal Mikeska. Také Východočeši přijali možnost opět hrát s úlevou. "Víme, že máme pevný bod a nějaký řád. Teď už to bude probíhat podle pravidel, předtím to bylo takové jiné, protože jsme nevěděli, kdy máme trénovat, jak máme trénovat - takže řád je fajn," pochvaloval si Mikeska.

Hokejisté Litvínova a Plzně doženou vzájemný souboj 4. kola. Severočeši v dosud velmi bláznivém průběhu sezony stihli tři zápasy, ale neuhráli jako jediní v extralize ještě ani bod a uzavírají tabulku. "Bylo by lepší, kdyby fanoušci s námi byli v hale jako ten šestý hráč, jak se říká, ale situace je bohužel taková, jaká je. My jsme rádi, že se můžeme vrátit k hokeji a celkově, že se sport takto trochu uvolnil. Doufejme, že to vydrží co možná nejdéle," řekl klubovému webu obránce Jan Ščotka.

"Na tohle jsme čekali, všichni chtějí hrát. Říkal jsem, že nám stačí tři čtyři dny na přípravu, abychom byli schopní jít do zápasu, za tím si stojím. Vím, že někomu trénink trošičku chyběl, ale musím říct, že jsme se udržovali velice dobře. Jsem strašně rád, že se teď soutěž zase rozeběhne. Doufám, že budou všichni zdraví a extraliga pojede tak, jak je nyní rozlosovaná. Na zápas v Litvínově jsme stoprocentně připravení. Bereme to opravdu jako restart, pro nás to teď začíná opět všechno znovu. A znovu chceme začít dobře," prohlásil kouč plzeňských lídrů soutěže Ladislav Čihák.

České Budějovice a Karlovy Vary se utkají rovněž v rámci 4. kola. Jihočeši od postupu mezi elitu stále vyhlížejí první výhru. Z pěti utkání dosáhli dosud na dva body. "O Varech je známé, že hrají bruslivý nepříjemný hokej. Mužstvo je postavené na vynikajícím gólmanovi Filipu Novotném a mladších hráčích. Jejich kádr je dobře namíchaný mix," uvedl kouč Motoru Václav Prospal.

"Času na přípravu nebylo moc, ale podmínky jsou pro všechny týmy stejné. Uděláme maximum, abychom byli na sobotu připraveni a odvezli si z Budějovic všechny body. Soupeř nehrál měsíc, stejně jako my. Těžko říct, na čem během pauzy pracoval a jak změní svůj herní projev. My se ale chceme soustředit na náš výkon, na naši hru a oživit si zase systém, kterým se chceme prezentovat," řekl karlovarský asistent Tomáš Mariška.

Karlovarský klub uvedl, že Energie odjede k sobotnímu utkání bez jednoho hráče základní sestavy. Všichni ostatní hokejisté a členové realizačního týmu prošli dnešním testováním na covid-19 s negativním výsledkem.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma