Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Úvodní semifinále LM: Manchester City porazil Real 4:3, Benzema je nejlepším střelcem

Úvodní semifinále LM: Manchester City porazil Real 4:3, Benzema je nejlepším střelcem
Semifinále Ligy mistrů: Phil Foden zvyšuje na 3:1 pro Manchester City v semifinálovém utkání s Realem Madrid | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Manchesteru City v úvodním semifinále Ligy mistrů porazili na svém hřišti Real Madrid 4:3. „Citizens“ v atraktivním souboji lídrů anglické a španělské ligy třikrát vedli o dvě branky, hosté ale udrželi naději do odvety i díky dvěma trefám nového nejlepšího střelce soutěže v této sezoně Karima Benzemy. Vítězný gól zaznamenal v 74. minutě Bernardo Silva.

Odveta v Madridu je na programu ve středu 4. května. Druhý finalista vzejde z dvojice Liverpool - Villarreal.

„Citizens“ vstoupili do dvojzápasu nejrychlejším gólem v Lize mistrů v klubové historii. Už po 93 vteřinách si naběhl De Bruyne na Mahrizův centr do vápna a v pádu hlavou usměrnil míč za záda svého spoluhráče z belgické reprezentace Courtoise.

V 11. minutě navíc De Bruyne našel v pokutovém území Jesuse a brazilský útočník navázal trefou na čtyřgólové představení ze sobotního ligového duelu s Watfordem (5:1). Real si tak naopak připsal v úvodu negativní rekord, nikdy totiž neinkasoval v Lize mistrů takhle rychle dva góly.

„Bílý balet“ první půlhodinu nestíhal tempo domácích, Foden i Mahriz ale zakončili přečíslení střelami těsně vedle brány. „Prvních dvacet minut jsme byli velmi, velmi dobří. Skvěle jsme presovali a kontrolovali hru,“ chválil svůj tým záložník Silva v rozhovoru pro televizi BT Sport.

Manchester po nevyužitých šancích stihl v 33. minutě trest v podobě premiérové inkasované branky ve vyřazovací fázi letošního ročníku. Benzema si našel Mendyho centr z levé strany a těžkým volejem poslal míč o tyč do sítě. Francouzský kanonýr ve svém 600. utkání za klub zaznamenal 40. soutěžní zásah v sezoně, což se naposledy v bílém dresu podařilo Cristianu Ronaldovi v ročníku 2017/18.

Oboustranně ofenzivní představení pokračovalo i ve druhé půli. Krátce po přestávce trefil Mahriz tyč a Fodenovu dorážku vykopl z brankové čáry obránce Carvajal. Anglický reprezentant Foden se nakonec po dvou velkých šancích dočkal, v 53. minutě se prosadil zblízka hlavou. Vzápětí ale obelstil Vinícius Júnior autora předchozí gólové asistence Fernandinha a sólo přes půl hřiště zakončil přesnou střelou na zadní tyč.

V 74. minutě Silva využil po faulu poskytnuté výhody a nechytatelnou ranou na přední tyč překvapil Courtoise. Vzápětí spálil další vyloženou šanci Mahriz, a tak gólově zakončil divoký zápas soupeř. Po Laportově ruce ve vápně si postavil míč k penaltě Benzema a „dloubáčkem“ doprostřed brány dal 14. trefu v tomto ročníku Ligy mistrů. Osamostatnil se v čele pořadí střelců před Robertem Lewandowským z Bayernu Mnichov.

profimedia-0686289416 Karim Benzema dal z penalty 14. trefu v tomto ročníku Ligy mistrů. | zdroj: Profimedia

„Vždycky říkám, že když se k penaltě nepostavíte, tak nemůžete ani žádnou minout. Je to jen o hlavě. Věřím svým schopnostem, a proto jsem si penaltu vzal a kopnul ji tímhle způsobem,“ řekl Benzema pro televizní síť Movistar Plus. Čtyřiatřicetiletý kanonýr v posledním ligovém utkání s Pamplonou dvě penalty neproměnil.

Sedm branek v semifinálovém utkání Ligy mistrů padlo potřetí v historii. „Citizens“ naklonili dosud vyrovnanou vzájemnou bilanci na svou stranu, ze sedmi duelů s Realem vyhráli třetí při dvou remízách a dvou prohrách.

„Velká škoda, že jsme neudrželi dvougólový náskok do odvety. Ale o tom je Liga mistrů, hrajete v ní proti nejlepším týmům na světě,“ dodal Silva, který byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:
Manchester City - Real Madrid 4:3 (2:1)
Branky: 2. De Bruyne, 11. Jesus, 53. Foden, 74. Silva - 33. a 82. z pen. Benzema, 55. Vinícius Júnior. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Fernandinho - Nacho. Diváci: 55 097.
Sestavy:
Manchester City: Ederson - Stones (36. Fernandinho), Dias, Laporte, Zinčenko - De Bruyne, Rodri, Silva - Mahriz, Jesus (83. Sterling), Foden. Trenér: Guardiola.
Real Madrid: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba (46. Nacho), Mendy - Valverde, Kroos, Modrič (79. Ceballos) - Rodrygo (70. Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (88. Asensio). Trenér: Ancelotti.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma