Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Senzace je na světě: Maročané porazili Portugalce a jsou v semifinále MS

Senzace je na světě: Maročané porazili Portugalce a jsou v semifinále MS
Maročtí fotbalisté porazili Portugalsko a jsou v semifinále MS | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Maroka ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru překvapivě porazili favorizované Portugalsko 1:0 a jako první africký tým postoupili mezi nejlepší čtyřku světového šampionátu. Utkání v Dauhá rozhodl útočník Júsuf Nasjrí ve 42. minutě.

Maročané protáhli sérii bez porážky na 12 zápasů. Ve středu si zahrají o účast ve finále s Francií. V úterním semifinále nastoupí Argentina proti Chorvatsku.

V základní sestavě Portugalska podruhé za sebou chyběl hvězdný kapitán Ronaldo. Jeho místo v útoku opět zaujal Ramos, jenž pomohl hattrickem k drtivému vítězství 6:1 nad Švýcarskem v osmifinále.

Portugalci poprvé zahrozili už ve čtvrté minutě, kdy brankář Bunú vyrazil Félixovu hlavičku. Na druhé straně po další standardní situaci Nasjrí hlavičkoval nad břevno. Po půl hodině hry se mezi tyče těsně nevešla ani Félixova tečovaná rána.

Maročané jinak výborně bránili, k tomu byli nebezpeční i v ofenzivě a ve 42. minutě otevřeli skóre. Nasjrí ve vzdušném souboji přeskočil nejistého gólmana Costu a hlavou vstřelil druhou trefu na turnaji. Fernandes mohl rychle vyrovnat, ale z úhlu trefil břevno.

Po změně stran měl první velkou šanci africký celek, Zijachovu ránu tentokrát Costa vyrazil. V 51. minutě přišel na hřiště Ronaldo.

Portugalci si vytvořili velký tlak i šance. Osmifinálový hrdina Ramos hlavičkoval nad branku, Fernandes vypálil o kousek nad břevno. Maročané se v hlubokém bloku soustředili výhradně na defenzivu. V 83. minutě outsidery podržel Bunú výborným zákrokem proti další Félixově střele a gólman Sevilly vyrazil i Ronaldovu ránu.

profimedia-0743788423 Maroko porazilo Portugalce a je v semifinále MS. Na snímku brankář Bunú | zdroj: Profimedia

Ve třetí minutě nastavení byl po druhé žluté kartě vyloučen střídající Chaddíra, ale mistři Evropy z roku 2016 přesilovku nevyužili. V největší šanci devětatřicetiletý stoper Pepe hlavičkoval těsně vedle. Předtím pojistku odmítl Abuchlál, jenž ze samostatného úniku nepřekonal brankáře Costu.

Maročané potvrdili výjimečně silnou defenzivu, na turnaji v Kataru inkasovali pouze jednou - po vlastní brance Adžuirda v utkání s Kanadou ve skupině.

Ronaldo ve čtvrtfinále MS vyrovnal rekord v počtu startů za národní tým

Cristiano Ronaldo nastoupil ve druhém poločase do čtvrtfinále mistrovství světa proti Maroku a 196. reprezentačním startem vyrovnal světový rekord. Pětinásobný držitel Zlatého míče se v historických tabulkách dotáhl na Bádira Mutavu z Kuvajtu, jenž je také ještě aktivním hráčem.

Sedmatřicetiletý Ronaldo debutoval v národním týmu jako osmnáctiletý v roce 2003. Portugalským rekordmanem je také se 118 brankami a je jediným fotbalistou historie, jenž skóroval na pěti mistrovstvích světa. Rekordní start si připsal jako střídající hráč, v 51. minutě přišel na trávník místo Rubena Nevese.

profimedia-0743788292 Cristiano Ronaldo | zdroj: Profimedia

Mezi evropskými hráči byl Ronaldo v čele žebříčku už delší dobu. Druhý je španělský obránce Sergio Ramos (180) a třetí italský brankář Gianluigi Buffon (176). Českým rekordmanem je se 124 starty brankář Petr Čech. 

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - čtvrtfinále (Dauhá, Sumáma):
Maroko - Portugalsko 1:0 (1:0)
Branka: 42. Nasjrí. Rozhodčí: Tello - Brailovsky, Chade - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Darí, Chaddíra - Horta. ČK: 90.+3 Chaddíra. Diváci: 44 198.
Sestavy:
Maroko: Bunú - Hakimí, Jamík, Saís (57. Darí), Attíat-Allá - Únahí, Amrabat, Amallá (65. Chaddíra) - Zijach (82. Abuchlál), Nasjrí (65. Banún), Búfál (82. Džabrání). Trenér: Radžradžuí.
Portugalsko: Costa - Dalot (79. Horta), Pepe, Dias, Guerreiro (51. Cancelo) - B. Silva, Neves (51. Ronaldo), Otávio (69. Vitinha) - B. Fernandes, Ramos (69. Leao), Félix. Trenér: Santos.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma