Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Sledování sportu je dobrým koníčkem

Sledování sportu je dobrým koníčkem
zdroj: Tisková zpráva

Hledáte nějakou zábavu, při které byste nemuseli podávat žádné velké výkony, prostě si jen chcete odpočinout? Mnozí vám potvrdí, že skvělou aktivitou je sledování nějakého sportu. Že nevíte, jaký sledovat, anebo už nějaký sledujete, ale už vás tolik nebaví a hledáte něco nového? Podívejte se na ty nejznámější!

Lední hokej

Sport, ve kterém má Česko celou řadu úspěchů. Odpovídá tomu i to, že si hokej našel už mnoho příznivců. Co ale je hokej zač?

Jde o týmový sport, který se hraje na ledovém hřišti. Rozměry hrací plochy se liší podle jednotlivých lig. Na ledě vidíme vždy 1 gólmana a 5 bruslařů, kteří se pravidelně střídají. Celá hra trvá 60 minut, dělí se na 3 třetiny, každá trvá 20 minut. V případě remízy je tu i možnost prodloužení a samostatných nájezdů. Ke hře se používají hokejky a puk, cílem je vstřelit více gólů, než soupeř.

Víte, že lední hokej je rozšířený po celém světě? Mimo naší českou nejvyšší soutěž, TELH, existuje i nejslavnější liga světa NHL, jejich farmářská ligu AHL, a nespočet juniorských lig. Hodně soutěží najdeme také po Evropě, a to např. ve Švédsku, Finsku, Švýcarsku, Německu.

Fotbal

Sice v něm naše země tolik nevyniká, i přesto se těší velké oblibě. Jde o týmový míčový sport. Hřiště je mnohonásobně větší než to hokejové a je pokryté trávou. Na každé straně je vždy 10 hráčů a 1 brankář. Zde už je ale omezený počet možných střídání. Hráči kopou do fotbalového míče, cílem je, stejně jako v hokeji, dát více gólů než soupeř. Hra se dělí na 2x45 minut, je možná i remíza.

I fotbal je rozšířený po celém světě, v ČR máme nejvyšší ligu s názvem Chance liga (od roku 2024). Ve světě najdeme kromě jiného třeba Premier League, Serii A, Bundesligu, La Ligu atd. Každé 4 roky se koná MS, stejně často se hraje i ME nazývané EURO.

Tenis zdroj: Tisková zpráva

Tenis

Sport, ve kterém nepotřebujete tým. Dělí se totiž na dvojhru, při které je na každé straně pouze 1 hráč, a na čtyřhru, při které proti sobě nastoupí dvojice. Tenis se hraje na hřišti, u kterého není pevně daný materiál. Celá hrací plocha je rozdělena sítí s výškou něco málo přes 1 metr. Tenisté odpalují tenisové míčky na soupeřovu polovinu tak, aby ji nebyl schopen odpálit zpět. Aby ale vyhrál, musí vyhrát 2 nebo 3 sety. K získání každého z nich musí vyhrát 6 gamů (části setu).  A jak vyhrát gem? Získat 4x body.

Víte, že sledovat můžeme celou řadu světoznámých turnajů, mezi nimi např. Wimbledon, French Open, U.S. Open, Australian Open a další?

Florbal

Halový sport, který si získává víc a víc příznivců. Někteří o něm tvrdí, že je pro ty, kteří chtějí hrát hokej, ale neumí bruslit. Není se čemu divit, s hokejem má florbal mnoho společného. Co třeba?

  • Hraje se také vždy 5+1 vs. 5+1.
  • Hra trvá 3x20 minut a cílem je vstřelit více gólů, než soupeř.

Nehraje se ale s klasickými hokejkami a pukem, ale s florbalovými holemi (tzv. florbalky) a s dutým plastovým míčkem.

I florbal je už poměrně populární sport, proto existuje i mnoho soutěží. U nás v Česku je nejvyšší Super liga, dále najdeme také švýcarskou Prime Ligu, švédskou SSL anebo finskou F-Liigu. Pravidelně se také koná MS.

Basketbal

Poslední sport, o kterém se zmíníme. Jde o halový sport, ve kterém je na hřišti vždy 5 hráčů. Ti se mohou střídat. Doba utkání je dohromady 40 minut, herní čas se dál dělí na 4 části po 10 minutách. Cílem hry je získat více bodů než soupeř. Co je ale zajímavé, v basketbalu se za koš nedává jen 1 bod. Tým může za vhození míče do koše získat 1, 2 nebo 3 body, a to podle toho, při jaké situaci se tak stalo.

Nejznámější ligou na světě je NBA, v ČR máme nejvyšší soutěž NBL. Každé 4 roky se koná také MS.

Zaujal vás některý z těchto sportů a chcete někde sledovat průběh a výsledky zápasů nebo jejich program? Vše najdete zde.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 7.9.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,070
USD 22,570 22,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma