Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Sparta i Liberec ztratily v Evropské lize naději na postup, Slavia postoupila

Aktualizováno: Sparta i Liberec ztratily v Evropské lize naději na postup, Slavia postoupila
Abdallah Sima zajistil Slavii dvěma góly vítězství nad Beer Ševou | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie porazili v předposledním 5. kole základní skupiny C Evropské ligy Beer Ševu 3:0 a jako jediný český klub v této sezoně postoupili do jarní vyřazovací fáze soutěže. Fotbalisté Liberce sice vyhráli v Gentu 2:1, po remíze Crvené zvezdy Bělehrad s Hoffenheimem ale ztratili i teoretickou naději na postup. V Evropské lize končí i fotbalisté Sparty, kteří v oslabení prohráli 1:2 v Lille.

Za Slavii v 31. a 36. minutě skórovali Abdallah Sima a Nicolae Stanciu, konečný výsledek stanovil pět minut před koncem znovu Sima. Pražané zakončí skupinu za týden v Leverkusenu.

Slavia si od sezony 2007/08 zahraje jarní část evropských pohárů teprve podruhé. Předloni pod trenérem Jindřichem Trpišovským rovněž postoupila ze skupiny Evropské ligy a došla až do čtvrtfinále. Soupeře pro úvodní kolo jarní vyřazovací fáze přisoudí Pražanům 14. prosince los ve švýcarském Nyonu.

Slávisté, kteří do skupiny Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si spolu s výhrou a již jistým postupem dosud v této sezoně evropských pohárů vydělali 10,7 milionu eur (téměř 283 milionů korun). Navíc ještě dostanou prémii za umístění v tabulce, která bude činit 500 tisíc, či milion eur. Další finance si mohou připsat v případě bodového zisku v Leverkusenu a postupu ve vyřazovací části.

Slavia Praha - Hapoel Beer Ševa 3:0 (2:0)
Branky: 31. a 85. Sima, 36. Stanciu. Rozhodčí: Bognar - Buzás, Szert (všichni Maď.). ŽK: Masopust - Bareiro, Keltjens. Bez diváků.

Sestavy:
Slavia: Kolář - Masopust (81. Provod), Kúdela, Zima, Oscar (61. Bořil) - Holeš - Sima, Ševčík (81. Traoré), Stanciu (64. Lingr), Olayinka - Kuchta (81. Musa). Trenér: Trpišovský.
Beer Ševa: Levita - Dadya, Kabha, Taha (81. Gamoun), Cedek, Twito - Sallalich (62. Josefi), Bareiro (46. Madmon), Keltjens, Josué (76. Hatuel) - Varenne (61. Šviro). Trenér: Abukasis.

Liberci výhra v Gentu nepomohla

Liberec poslal do vedení ve 32. minutě Kamso Mara a pojistku přidal v 55. minutě Taras Kačaraba. Za domácí vzápětí snížil Roman Jaremčuk. Liberec navázal na úvodní domácí vítězství 1:0 nad Gentem a druhý tým předčasně ukončené minulé sezony belgické ligy překvapivě porazil i podruhé. Další tři duely skupiny ale Severočeši prohráli a před závěrečným zápasem za týden doma s Crvenou zvezdou už nemohou postoupit. Slovan ztrácí na bělehradského soupeře nedostižné čtyři body, má ale jistotu, že skončí v tabulce třetí před Gentem.

profimedia-0573424928 Fotbalistům Liberce nepomohlo k postupu ani vítězství v Gentu 2:1 | zdroj: Profimedia

Zápas českého mužského týmu poprvé v pohárových soutěžích UEFA řídila žena. Utkání v Gentu rozhodovala trojice ukrajinských sudí v čele s hlavní Katerynou Monzulovou. Utkání se kvůli opatřením proti koronaviru hrálo bez diváků.

Gent - Slovan Liberec 1:2 (0:1)
Branky: 59. Jaremčuk - 32. Mara, 55. Kačaraba. Rozhodčí: Monzulová - Ardaševová, Strilecká (všechny Ukr.). ŽK: Mohammadí, Kums, Hanche-Olsen, Bukari, Jaremčuk - Mara, Matoušek, Sadílek, Rabušic. Bez diváků.

Sestavy:
Gent: Bolat - Hanche-Olsen, Arslanagic, Fortuna - Castro-Montes (57. Kleindienst), Dorsch, Owusu (62. Bezus), Kums, Mohammadí - Bukari - Jaremčuk. Trenér: De Decker.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Jugas, Mikula - Sadílek - Pešek (74. Matoušek), Mara, Beran (67. Hromada), Mosquera - Hilál (85. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Sparta v oslabení prohrála v Lille

Sparta přišla v 65. minutě po druhé žluté kartě o vyloučeného stopera Ondřeje Čelůstku, ale přesto se zásluhou Ladislava Krejčího mladšího dokázala dostat do vedení. Soupeř ale v závěru využil početní převahu dvěma góly střídajícího Buraka Yilmaze. K vyřazení letenského celku přispělo také vítězství AC Milán nad Celticem 4:2. Letenští mají v tabulce na třetím místě šest bodů a ztrácejí nedostižné čtyři body na AC Milán, kterému patří druhá postupová příčka. Právě proti italskému celku zakončí Sparta příští týden na Letné letošní vystoupení v evropských pohárech. Tabulku vede s 11 body dosud neporažené Lille.

Lille OSC - Sparta Praha 2:1 (0:0)
Branky: 80. a 84. Yilmaz - 71. Krejčí I. Rozhodčí: Estrada - Sobrino, Porras (všichni Šp.). ŽK: Bradarič, André, Botman - Dočkal, Krejčí I, Čelůstka, Krejčí II. ČK: 65. Čelůstka. Bez diváků.

Sestavy:
Lille: Maignan - Djaló (77. Weah), Fonte, Botman, Bradarič (85. Mandava) - Araújo (68. Ikoné), Xeka, André (85. Soumaré), Bamba - David, Yazici (77. Yilmaz). Trenér: Galtier.
Sparta: Nita - Plechatý, Čelůstka, Krejčí II - Vindheim, Dočkal (89. Karabec), Pavelka, Souček (81. Trávník), Krejčí I (89. Minčev) - Juliš (81. Hanousek), Karlsson (46. Plavšič). Trenér: Kotal.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma