Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Sportovní jízda patří na okruhy. Na toto se na silnicích nevymlouvejte

Sportovní jízda patří na okruhy. Na toto se na silnicích nevymlouvejte
zdroj: Pixabay

Na dálnicích patříte k nejrychlejším a na okreskách zatáčky doslova řežete? Sportovní jízda má své hranice a ve většině případů patří na uzavřené okruhy. Svou jízdou totiž ohrožujete ostatní účastníky provozu. Nic na tom nemění ani nejčastější argumenty agresivních řidičů.

Vždyť mám havarijní, tak o co jde?
Sjednat si kromě povinného ručení i havarijní pojištění je určitě krok správným směrem. Havarijní pojištění ale není vstupenkou do závodů na pozemních komunikacích. Z titulu „havarijka“ vám pojišťovna uhradí škody na voze v případě nahodilých událostí – tedy v situacích, kdy jste udělali vše pro to, aby se havárie nestala..

Pokud se ale po dálnici řítíte rychlostí světla, pojišťovna za takových okolností s největší pravděpodobností úhradu škody z titulu havarijního pojištění v případě vaší nehody zamítne.

Okoukal jsem to od Hamiltona
Vaši posádku podobné řeči možná pobaví, ale to je tak všechno. Pokud jste vášnivými fanoušky světa motosportu, nejlepším řešením je zavítat se svým automobilem na závodní okruh. Nemusíte přitom hned zakládat závodní tým.
Na většině okruhů bývají vyhrazeny dny pro veřejnost, během kterých si může „ostré kolo“ zajet kdokoliv i se svým vlastním vozem. Další možností je pak zapůjčení „sporťáku“ včetně profesionálního instruktora. Budete mít šanci své závodní dovednosti s Lewisem Hamiltonem skutečně porovnat, aniž byste kohokoliv ohrozili. 

Klid, on mě vidí…
Vystrašení spolujezdci vás vyzývají ke snížení rychlosti? Pak pravděpodobně vaše rychlost skutečně neodpovídá aktuální dopravní situaci.

Nespoléhejte na to, že se ostatní řidiči plně věnují řízení vozidla (a že vás při vaší rychlosti vidí). Stačí mžik, aby se jiný řidič ocitl ve vašem pruhu. V obrovské rychlosti nebudete schopni dobrzdit a závažná nehoda je na světě. V hustém silničním provozu je závodní styl jízdy mnohonásobně rizikovější.

Píše mi to 4 stupně
Když jsou venkovní teploty lehce nad nulou, zpozorněte. Silnice totiž ani zdaleka nemusejí být namrzlé jen ve chvíli, kdy se venkovní teplota vzduchu pohybuje pod bodem mrazu. A to nemluvíme o (ne)spolehlivosti teploměrů v automobilech, kdy může být hodnota, kterou udává palubní počítač, o několik stupňů vyšší než skutečná venkovní teplota.

Nízké teploty, kdy ještě nemrzne, navíc mohou být o to zrádnější. Studený vítr či přízemní mrazíky mohou udělat své a vozovka může být v některých úsecích namrzlá. Stačí jen několik metrů ledovky a stabilní jízda se může okamžitě proměnit v hrozivou nehodu. A vaše „profesionální řidičské umění“ ani nové zimní pneumatiky s tím nic nezmohou.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma