Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 9°C Zataženo

Staráte se o blízké? Víte, na co máte nárok?

Staráte se o blízké? Víte, na co máte nárok?
zdroj: Pixabay.com

V životě se nelze vyhnout situacím, kdy je nezbytné poskytnout pomoc nejbližším. Často však může jít o situace, které mají ekonomický dopad na život pečující osoby. Pro tyto případy jsou zde sociální dávky. Víte, na co máte při péči o blízké nárok?

Krátkodobé onemocnění pokryje ošetřovné
Jedná se o dávku z titulu nemocenského pojištění. Základní podmínkou splnění nároku na ošetřovné je tedy předchozí účast na nemocenském pojištění (tato podmínka je splněna například v případě, že jste zaměstnáni, automaticky je splněna také u studentů a důchodců).

Ošetřovné vám finančně pomůže v situacích, kdy musíte pečovat o člena domácnosti. Typicky jde o příspěvek, o který žádají rodiče v případě péče o nemocné dítě.

Dávku lze čerpat maximálně 9 dní, v některých případech (samoživitelé) může být doba čerpání prodloužena na 16 dní. Výše příspěvku dosahuje přibližně 60 % průměrného příjmu pečující osoby v posledním roce.

Pro závažnější problémy bude nutné zažádat o dlouhodobé ošetřovné
O dlouhodobé ošetřovné se zase obvykle žádá v situacích, kdy je nutné dlouhodobě pečovat o osobu, která byla propuštěna z nemocnice, avšak stále potřebuje přítomnost další osoby pro zajištění základních potřeb.

Podmínky určení pečující osoby jsou v tomto případě benevolentnější. Nemusí jít o člena domácnosti, pečovat může i osoba blízká a při péči se může více osob střídat. Umístění do dlouhodobé domácí péče však musí schválit lékař, aby mohlo být možné příspěvek čerpat. I lékař pak při schvalování vychází z určitých zákonných podmínek.
Výše příspěvku je stejná jako u krátkodobého ošetřovného, maximem je 90 dní čerpání.

Nezapomínejme na péči o novorozeně
Také narození potomka přirozeně znamená nárok na sociální dávky.
Jde především o následující finanční pomoc:

  • peněžitá pomoc v mateřství (mateřská dovolená),
  • otcovská,
  • rodičovský příspěvek.

V tomto ohledu je situace poměrně nepřehledná a všichni rodiče by si měli podrobně nastudovat, kdy je nutné o co žádat a jaké jsou vlastně podmínky jednotlivých dávek.

Mezi hlavní fakta patří, že mateřská je čerpána prvních 28 týdnů (v případě jednoho dítěte), výše příspěvku činí 70 % redukovaného vyměřovacího základu za kalendářní den. Následně je nutné žádat o rodičovský příspěvek, který aktuálně (v roce 2021) činí 300 000 Kč (v případě jednoho dítěte). Ten lze rozložit na 2 až 4 roky. Otcovská trvá pouze týden a čerpat ji lze krátce po narození potomka.

Osoby s trvalými závažnými problémy mají nárok na příspěvek na péči
Osoby, které se o sebe nemohou postarat, mají nárok na příspěvek na péči. V tomto případě ale příspěvek nedostává ošetřující osoba, ale přímo nemocný pacient. Příspěvek bývá využíván například u seniorů trpících demencí.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,930 25,050
USD 23,210 23,390
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma