Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Štěpánek prohrál na úvod finále Davis Cupu s Djokovičem

Štěpánek prohrál na úvod finále Davis Cupu s Djokovičem
Novak Djokovič, Radek Štěpánek | zdroj: Getty Images

Tenista Radek Štěpánek potrápil Novaka Djokoviče v úvodní dvouhře finále Davisova poháru, ale druhému hráči světa podlehl po setech 5:7, 1:6 a 4:6. Čeští obhájci titulu prohrávají v Srbsku 0:1, o vyrovnání bude ve druhé dvouhře bojovat Tomáš Berdych s Dušanem Lajovičem, náhradníkem za zraněného Janka Tipsareviče. 

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek si sice po chybách prohrál podání na 2:4, ale pak Djokoviče vystrašil. S favoritem držel krok ve výměnách, po lajně občas vyslal vítězný úder a ztrátu podání smazal v deváté hře. "Brzdi, Radku, brzdi," ozvalo se z hlediště. Českého hráče ale "vykolejil" sám Djokovič. Za stavu 6:5 vybojoval setbol po dlouhé výměně tradičně skvělým pohybem a úvodní set pak ukončil prohozem. 

Diváci nebouřili divoce, ale Štěpánka už při slavnostním zahájení přivítali pískotem, nejspíše v reakci na loňský incident s Tipsarvičem při semifinále v Praze. 

V první sadě se občas z hlediště ozval výkřik těsně před podáním českého hráče a ten muset pohyb přerušit. Po jednom úmyslném rušení mezi prvním a druhým servisem sudí Enric Molina vrátil Štěpánkovi první servis a fanoušky upozornil, že by kvůli nesportovnímu chování mohl domácí hráč přijít o fiftýn, a zjednal si klid. 

Vyrovnaná partie až do závěru

Na začátku druhého setu fungoval Štěpánkův dlouhý bekhend po lajně, náběh k síti a vítězný volej. I díky tomu měl ve třetí hře tři brejkboly, ale vedení 2:1 nezískal. A následovala hluchá pasáž, po vlastních chybách či vítězných míčích favorita prohrál dvanáct míčů v řadě a během chvilky přišel o druhou sadu v poměru 1:6. 

Djokovič nevypadal uvolněně a nezvykle často se na sebe zlobil. Štěpánek vítěze Turnaje mistrů trápil i čopy a přechody k síti. Až do stavu 4:4 se hrála ve třetím setu vyrovnaná partie, v deváté hře Štěpánek popáté v utkání ztratil servis. Djokovič s úlevou usedl na lavičku a vzápětí zápas při svém podání ukončil. 

V hledišti duel sledoval vítěz "salátové mísy" z roku 1980 Tomáš Šmíd, rodiče obou českých hvězd Štěpánka a Berdycha, ale také dvojnásobný bronzový judista z mistrovství světa Lukáš Krpálek, přítel dcery tenisového šéfa Ivo Kaderky. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma