Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Uprchlíci si zazávodí na olympiádě v Riu. MOV to posvětil

Uprchlíci si zazávodí na olympiádě v Riu. MOV to posvětil
Uprchlíci budou v Riu soutěžit pod olympijskou vlajkou. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) potvrdil, že se XXXI. letních olympijských her v Riu de Janeiro zúčastní reprezentační družstvo složené z uprchlíků a vnitřně vysídlených osob. 

„Uprchlická krize se nás všech nesmírně dotýká. Přivítáním těchto sportovců na olympijských hrách chceme dát naději uprchlíkům na celém světě,“ prohlásil předseda MOV Thomas Bach.

Tým bude soutěžit pod vlajkou a hymnou Mezinárodního olympijského výboru a jeho členové budou požívat stejných výhod jako sportovci z 206 členských zemí. Zájemcům o účast na olympijských hrách budou v případě potřeby hrazeny náklady související s jejich tréninkem. 

Evidováno bylo 43 uprchlíků s odpovídající sportovní výkonností, olympijských her by se však mělo zúčastnit maximálně desetičlenné družstvo, jehož konečné složení bude oznámeno nejpozději v červnu.

Již v prosinci loňského roku se v souvislosti s olympijskou účastí mluvilo o syrském plavci, konžském judistovi a iránské bojovnici taekwondo. Podrobnosti o dalších sportovcích zatím nejsou známy. 

Slavnostní zahájení olympijských her proběhne 5. srpna 2016. 

Zdroje:
The Guardian, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma