Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

V sídle FAČR opět byla policie, zásah jako v říjnu to prý však nebyl

V sídle FAČR opět byla policie, zásah jako v říjnu to prý však nebyl
Zásah policie v sídle FAČR (snímek z října 2020) | zdroj: Profimedia

V sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) na pražském Strahově znovu byla policie. Podle serverů Seznam Zprávy a iSport.cz kriminalisté v budově FAČR zasahovali kvůli podezřelé zakázce na dezinfekci šaten. Asociace přítomnost policie potvrdila, podle jejího předsedy Martina Malíka ale nešlo o zásah. Konkrétnější nebyli ani vyšetřovatelé.

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle iSport.cz kriminalisté vyslýchali vrcholné představitele FAČR včetně šéfa asociace Malíka, zabavili počítače a řadu dokumentů. „Chtěl bych předejít dezinformacím a informovat zejména fotbalovou veřejnost, že na FAČR dnes nedošlo k žádnému zásahu ze strany policie ČR. Asociace pouze policii poskytovala maximální součinnost v její další práci,“ řekl Malík v nahrávce pro média od FAČR.

„FAČR poskytuje zástupcům policie standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech. To znamená, že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat,“ uvedl mluvčí asociace Michal Jurman.

FAČR za dezinfekci v 90 klubech zaplatila firmě bývalého ligového hráče Jiřího Tymicha 9,89 milionu korun, přestože práce byla provedena jen v 41 týmech. Na nesrovnalosti v prosinci upozornila kontrolní a revizní komise asociace a doporučila předat případ policii nebo státnímu zastupitelství. Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo téměř 700 tisíc korun.

„Co mám informace, tak detektivové přišli vyslechnout některé osoby. Souvisí to s případem dezinfekce kabin, nejedná se však o zátah podobný říjnovému,“ citoval iSport.cz místopředsedu FAČR Zdeňka Zlámala.

Kriminalisté zasahovali v sídle asociace už vloni v říjnu, kdy odstartovala kauza údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Vlivný funkcionář po vypuknutí aféry postupně odstoupil ze všech pozic v asociaci a případ stál funkce v českém fotbale a UEFA i jeho manželku Dagmar Damkovou.

Berbr byl v lednu po téměř třech měsících propuštěn z vazby a jako další osoby v kauze je dál vyšetřován na svobodě. V aféře je obviněno celkem 20 lidí.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma