Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ve finále „bláznivého turnaje“ nastoupí Kanada proti Finsku

Ve finále „bláznivého turnaje“ nastoupí Kanada proti Finsku
Hannes Björninen zvyšuje finské skóre proti Německu na 2:0. | zdroj: Profimedia

O zlato na hokejového mistrovství světa v Rize si zahrají Kanada a Finsko, finálová dvojice je tak stejná jako na minulém šampionátu, ve kterém zvítězili Evropané. Kanaďané v sobotním semifinále porazili Spojené státy 4:2 a Finové Německo 2:1. 

Kanaďanům se v duelu se zámořským sokem podařilo zúčtovat za jasnou porážku 1:5 ze základní skupiny. Šlo o jeden ze tří zápasů v úvodu turnaje, po nichž neměli svěřenci kouče Gerarda Gallanta ani bod. Museli pak zachraňovat postup do čtvrtfinále play off, ale nyní už mají jistotu medaile.

Kanada brzy vedla, Američané sice do konce první třetiny vyrovnali, ale na startu třetí části už měli zase dvoubrankové manko. Dvěma góly pomohl kanadskému výběru k postupu Andrew Mangiapane. Na turnaji dal už sedm branek a dotáhl se v tabulce střelců na vedoucího Brita Liama Kirka. Po dvou asistencích si dnes připsali další útočníci Connor Brown a Nick Paul.

„Tohle je vážně bláznivý turnaj,“ prohlásil Mangiapane. „Začali jsme ho třemi porážkami, ale teď najednou hrajeme náš nejlepší hokej. Hrajeme vážně dobře, jsme na vlně a chybí nám zvládnout už jen jediný zápas, abychom došli k cíli. A to také chceme, ještě není konec,“ dodal Mangiapane.

Finský výběr vedený koučem Jukkou Jalonenem si vypracoval dvougólový náskok ve druhé polovině úvodní třetiny zásluhou branek Iira Pakarinena a Hannese Björninena. Krátce po polovině zápasu snížil v přesilovce Matthias Plachta a ukončil tak po 127 minutách a 45 sekundách neprůstřelnost Jussiho Olkinuory, na více už ale Němci přes střeleckou převahu nedosáhli. V celém utkání přestříleli favorizované Finy 28:17.

Finále začne v neděli v 19:15 SELČ. Před dvěma lety v Bratislavě, kdy se hrál šampionát naposledy, protože ten loňský ve Švýcarsku byl kvůli pandemii koronaviru zrušen, zvítězili Finové 3:1, přestože inkasovali jako první. Od 14:15 nastoupí k souboji o bronz týmy USA a Německa, které tak dál čeká na svůj první titul.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma