Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ve středu startuje nová sezona hokejové extraligy - tentokrát i s fanoušky

Ve středu startuje nová sezona hokejové extraligy - tentokrát i s fanoušky
Třinec nastupuje do nové sezony jako úřadující mistr extraligy | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Netradičně s patnácti týmy, přímým sestupem a minimálně na začátku i s diváky zpět na tribunách začne ve středu nová sezona hokejové extraligy. Úvod obstará televizní předehrávka mezi Karlovými Vary a Brnem. Souboj jedenáctého a sedmého týmu minulé sezony začne v 18 hodin.

Další zápasy prvního kola se hrají v pátek. Nový mistr bude znám nejpozději 30. dubna, kdy je na programu případný sedmý zápas finále play off.

V roli úřadujícího šampiona do sezony vstoupí Třinec, který bude útočit na vítězný hattrick. Oceláři získali titul i v roce 2019, loni bylo play off předčasně ukončeno kvůli pandemii koronaviru. „Naše největší přání je, abychom hráli hokej, který se bude líbit divákům v celé republice. A když budeme hrát pěkný hokej, tak by se měly dostavit i výsledky,“ uvedl třinecký prezident Ján Moder před startem extraligy.

Sesadit Slezany z trůnu se bude snažit hned několik týmů v čele s poraženým finalistou Libercem. Vysoké ambice má tradičně i pražská Sparta, navázat na předešlou vydařenou sezonu chce Mladá Boleslav, výrazně vyšší cíle oproti minulosti mají Pardubice. „Myslím si, že každý tým vstupuje do sezony s tím, že chce vyhrát a mít nějaký úspěch. Vlčáků je tam spousta a myslím si, že letos jich je více než obvykle. Nebude to jednoduchá soutěž,“ řekl liberecký kouč Patrik Augusta.

Po minulé sezoně, kdy kvůli koronavirovým omezením extraligu žádný tým neopustil ani nehrál baráž, soutěž rozšířilo Kladno jako vítěz první ligy. Mezi elitu se tak opět vrací hvězdný útočník Jaromír Jágr jako hrající majitel Rytířů. Po jeho boku se představí i další útočník s více než tisíci starty v NHL Tomáš Plekanec. Velkou pozornost bude přitahovat rovněž David Krejčí. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 v dresu Bostonu se rozhodl, že se nejméně na rok vrátí do mateřské Olomouce.

V této sezoně se již o udržení hrát bude. Přímo do první ligy spadne poslední tým po základní části, která bude mít tentokrát 60 kol. Čtrnáctý celek čeká baráž s vítězem druhé nejvyšší soutěže. Do play off tradičně postoupí dvanáct mužstev, čtveřice přímo do čtvrtfinále, celky na 5. až 12. místě čeká předkolo.

Zatímco většina předešlé sezony se hrála bez diváků, nyní soutěž odstartuje i s fanoušky. Stejně jako na dalších sportovních či kulturních akcích ale musí diváci při vstupu do arén doložit bezinfekčnost - prokázat se mohou dokončeným očkováním, dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech či negativním testem. PCR odběr může být starý maximálně sedm dní, antigenní pak 72 hodin.

Statistické údaje před středeční předehrávkou 1. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno.

Začátek zápasu: 17:30 (ČT Sport).
Bilance výsledků v přípravě:
Karlovy Vary: 10 zápasů - 6 výher v normální hrací době - 1 výhra v prodl. nebo po sam. nájezdech - 0 remíz - 1 prohra v prodl. nebo po sam. nájezdech - 2 prohry v normální hrací době.
Brno: 7 - 5 - 1 - 1 - 0 - 0.
Zajímavosti:
- Energie porazila doma Kometu třikrát za sebou. Brňané v Karlových Varech naposledy uspěli 1. října 2019 po výsledku 4:3. Od té doby tam prohráli 1:9, 2:4 a 4:5 po samostatných nájezdech.
- Kometa z posledních devíti vzájemných zápasů šest vyhrála.
- Karlovy Vary v přípravě doma vyhrály čtyřikrát za sebou a z celkových šesti duelů pětkrát.
- Brňané v přípravě zvítězili šestkrát v řadě.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma