Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Voda v Troji klesá. Kanál je ale pořád pod vodou

Voda v Troji klesá. Kanál je ale pořád pod vodou
Kanál Troja, Praha | zdroj: Facebook

V průběhu nejvyšší povodňové pohotovosti v Praze (1-3.6) se česká reprezentace ve vodním slalomu přesunula do dějiště Mistrovství Evropy v polském Krakově (6-9. června). Ani areál v Polsku se však nevyhnul zvýšenému průtoku v řece Visla a evropský šampionát je stále v ohrožení.

„Těším se na závod, ale nemohli jsme tady dostatečně trénovat kvůli vysokému průtoku v řece a tím zaplavení slalomové dráhy odspodu. Jsem z toho docela psychicky unaven,“ popsal ve středu aktuální stav v dějišti ME Vavřinec Hradilek, který se těšil na víkendovou soutěž, ale přípravy mu poznamenala situace na místní slalomové trati, ale i na domácí trati v Praze - Troji. Trénink musel nakonec zkrátit, protože voda byla díky záplavám i v Krakově bahnitá a omezovala závodníky při  tréninku. „Důležité je mít dobrý pocit ze závodů, s počasím jako vodák nemívám problém,“ dodal svěřenec trenéra Miloslava Říhy.   

Krizová povodňová situace v Česku a na Moravě se dotkla i závodníků, kteří se i před odjezdem na Mistrovství Evropy snažili zachraňovat vybavení loděnice a slalomové dráhy před blížící se velkou vodou. Výjimkou nebyla ani Štěpánka Hilgertová. „Všichni jsme byli poučeni z roku 2002 a snažili jsme se všechny cenné věci v areálu i z našeho obchodu v loděnici odnést do bezpečí,“ popisuje poslední dny v Troji dvojnásobná olympijská vítězka. „Možná je i dobře, že jsme již v pondělí museli odjet z Prahy a myšlenky odklonit směrem k přípravám na Mistrovství Evropy a závěrečnému tréninku. Povodeň nám tak nemohla příliš zasáhnout do přípravy. Cítili jsme množství pozitivní energie, která spojila všechny, kteří pomáhali a hlídali loděnici v Troji. Na druhé straně, Slováci i Poláci si nás tady dobírali, že jsme jim z Prahy přivezli velkou vodu, což až tak příjemné nebylo.“ Hlavně slovenská výprava má ještě v živé paměti zrušené Mistrovství Evropy v roce 2010, kdy se šampionát v Čuňově musel kvůli povodním přesouvat na pozdější termín.

Devastující povodeň

Závodníci, ani funkcionáři se netají tím, že myslí na medailové pozice a zlepšující se situace v Praze jim psychicky velkou mírou pomohla k lepšímu soustředění se na víkendové závody. „Povodeň jsem samozřejmě sledoval a je mi líto té práce, úsilí i finančních prostředků, které již všichni do příprav mistrovství světa vložili a teď to velká voda zničila. Ale beru to i pozitivně, protože na druhou stranu, dostali jsme šanci něco předělat, změnit k lepšímu, něco lépe vybudovat,“ řekl v Polsku Hradilek.

Jen tři měsíce před začátkem šampionátu se organizátoři MS v Praze – Troji perou s následky povodně, která poškodila celý vodácký areál. Prozatím se čeká na opadnutí vody a možnost přesného vyčíslení škod. „Letošní povodeň je pro nás velmi devastující jak na poli materiálním, sportovní přípravy, ale i duševního rozpoložení. Všichni máme v areálu vloženo spoustu práce a stráveného času. Je potřeba si ale uvědomit, že všechno špatné je k něčemu dobré,“ staví se k aktuálnímu stavu ředitel organizačního výboru MS 2013 Jiří Rohan, který je s reprezentací také v Polsku.

 „Situace bude nyní od nás všech vyžadovat velké nasazení a osobní iniciativu, ale já věřím, že to společně zvládneme.“

S povodňovými a úklidovými pracemi v Troji souvisí i finanční zátěž organizátorů, kterou musí řešit. „Žádáme, či budeme žádat o finanční pomoc na obnovu areálu Univerzitu Karlovu, MŠMT ČR, hlavní město Prahu a Český Olympijský Výbor.“ Doplňuje Rohan za organizátory mistrovství světa. 

Zdroje:
http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma