Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Voda zatopila slalomářskou trať i loděnici v pražské Troji

Voda zatopila slalomářskou trať i loděnici v pražské Troji
Trója | zdroj: http://slalomtroja.cz/

Krizová povodňová situace v Česku a na Moravě se významně dotkla i dějiště letošního Mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze - Troji. Jen 3 měsíce před začátkem šampionátu se organizátoři perou s ničivým živlem, který demoluje slalomářskou dráhu i celkové vybavení areálu.

„Právě jsme vystěhovali přízemí loděnice do horního patra. Slalomová dráha je včetně komunikace celá pod vodou,“ popisuje ředitel organizačního výboru v Praze - Troji Jiří Rohan. To, jak se celá situace bude dále vyvíjet, zatím neumí nikdo předvídat, ale všichni mají v paměti vzpomínky na tragický rok 2002. „Aktuální škody se již týkají hlavně tribun, sloupů, lan a zavěšení branek i samotných branek a obou lávek přes slalomovou dráhu.“

Dopravní podnik začal uzavírat stanice metra. Naštěstí se vše odehrává právě ve chvíli, kdy se většina české reprezentace již přesunula do polského Krakowa, kde se má přes víkend (6- 9. června) odehrát Mistrovství Evropy.

Ale boj o realizaci mistrovství světa teď probíhá právě na Vltavě. Po částečné rekonstrukci dna a výměně překážek byla loni slalomová dráha v Praze Troji po dvou letech představena v novém šatu. Konkrétní úprava spočívala v rekonstrukci dna ve dvou úsecích délky 18m a 12 m v objemu 1,9 mil. Kč, včetně systému drážek Unistrut a nových překážek. V roce 2013 byla plánována další rekonstrukce a výměna překážek v rámci třetí a poslední etapy stavebních úprav v slalomářském areálu.

„Nyní jde o to, jak vysoko voda ještě vystoupí. V loděnici je již přízemí pod vodou. Doufáme, že voda nevystoupá do prvního patra,“ dodává za místní organizátory Jiří Rohan. „Prognóza je špatná, čekáme, až budou muset otevřít Vltavskou kaskádu, kolik to pak ještě nastoupá. Myslím, že jako v roce 2002 to nebude, ale bohužel se to k tomu bude blížit. Zásadní je, aby přestalo pršet.“

Zdroje:
http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma