Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Využijte slunce na maximum: Co vše může pohánět sluneční energie?

Využijte slunce na maximum: Co vše může pohánět sluneční energie?
zdroj: Tisková zpráva

Solární panely jsou v posledních letech velmi žádaným zbožím a často diskutovaným tématem. Není se čemu divit, když ceny energií letí závratnou rychlostí nahoru. Jednoduše řečeno – solární panely na střechu mají obrovský význam, ke kterému se přiklání i mnoho odborníků, a to z toho důvodu, protože v nejbližších letech nastane velký rozvoj solární energetiky jak v domácnostech, tak i v malých firmách. Nabídnou vám nejen ohřev vody, ale rovnou celé solární elektrárny, které poženou mnohé.

Hlavní bude správné umístění

Fotovoltaika může za správných podmínek proměnit spoustu sluneční energie v elektřinu. Je potřeba, abyste solární panely dobře umístili. Pokud máte šikmou střechu nakloněnou na jižní stranu, máte v podstatě vyhráno. Lze říci, že světové strany a sklon střechy ovlivní mnohé. Pokud nemáte na výběr, určitě se orientujte na tu část střechy, na kterou nejdéle svítí slunce.

Nejčastější a nejlehčí využití

Systémy pro solární energii můžeme rozdělit na fotovoltaické a termické. První ze zmíněných se používají pro produkci elektřiny. Tou následně můžete ohřát vodu, nebo ji spotřebovat v domácnosti jiným způsobem. Naopak termický systém ohřívá vodu rovnou ve svých kolektorech. Teplo z termického panelu je pak možné použít k ohřevu vody či vytápění.

Domácí elektrárna

Solární panely na ohřev vody nemusí sloužit jen k tomuto účelu, mohou vám také vyrábět elektřinu pro běžnou domácí spotřebu. V takovém případě bude nutné připojit i střídač, který promění napětí stejnosměrné ve střídavé. Malou elektrárnu můžete připojit k běžné síti, ale to se v dnešní době již méně vyplatí. Abyste nebyli závislí na běžné síti, bude potřeba pořídit baterie pro fotovoltaiku. Protože slunce nesvítí od rána do večera, budete chtít sluneční energii někam uložit, a následně ji využít, proto budou akumulátory dokonalé. Čím větší bude jejich kapacita, tím bude lepší.  Závěrem řečeno – solární panel či hned několik, se rozhodně vyplatí.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma