Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Baví mě být svobodná jako vlk, pochvaluje si Samková

Baví mě být svobodná jako vlk, pochvaluje si Samková
Snowboardcrossařka Eva Samková je na sezonu připravená a chce vyhrávat | zdroj: Profimedia

Eva Samková je na novou sezonu připravená a cítí se být v dobré formě. Olympijská vítězka ve snowboardcrossu má plán na sezonu jistý - chce vyhrát Světový pohár, mistrovství světa a kvalifikovat se na olympiádu. Odvahu a volnost jí budou symbolicky dodávat vlci, kteří jí zdobí helmu.

Samková má za sebou léto s intenzivním tréninkem, poslední měsíc strávila přípravou na ledovci Pitztal.

Sezona bude kvalifikací na olympijské hry v Pchjongčchangu. Samková v ní má jasné cíle - premiérové celkové vítězství ve Světovém poháru a medaili z mistrovství světa, které se koná v polovině března v Sierra Nevadě. "A nominace na olympiádu půjde ruku v ruce s výsledky," řekla. V minulé sezoně jí celkový triumf v SP těsně unikl, z MS má nejlépe páté místo.

Na začátku dubna byla na operaci levého ramena, které by jí už nemělo vyskakovat. V létě strávila dovolenou v Norsku a v září dokončila první ročník FTVS, kvůli čemuž vynechala jedno soustředění. Pak už se mohla zaměřit na snowboarding. "Jsem vyrovnanější, výkonnost je stabilnější, v jízdě nejsou výkyvy," pochvalovala si.

Původně chtěla na Pitztalu absolvovat i závod Evropského poháru, z toho ale nakonec sešlo. "Měla jsem lehký kašlík, tak jsem to nehrotila. Ale teď už jsem zdravá, všechno je v pořádku, jezdit mě baví a Jelen je také spokojený," připomněla kouče Marka Jelínka.

Při soustředěních na Stelviu potkala občas soupeřky, mezi nimiž už v nadcházející sezoně nebude stříbrná olympijská medailistka Dominique Maltaisová z Kanady.

"Zpráv moc nemám, ale je to asi víceméně jedno. Bude to minimálně stejně nabité jako loni, možná víc. Je to předolympijská kvalifikační sezona, bude jezdit víc holek, takže to budou všechny hrotit," řekla Samková. "Já ne," doplnila s úsměvem.

 

Před sezonou vytvořila s jedním ze sponzorů video, které přirovnává její sportovní život k životu vlčí smečky. Už na OH Soči měla bílou helmu s vyobrazenými portréty vlků coby symbolů volnosti a krásy a nyní toto přirovnání rozvinula ještě víc. Rychlost, síla a dravost, ale i citlivost a plachost, to jsou nyní společně rysy.

"Ti vlci, jak tam pobíhají, to se natáčelo jindy a jinde, ale na Stelviu jsme měli jednu vlčici, s níž jsem se fotila. Bylo to náročné, ale bylo to super," uvedla Samková. "Mám ty malůvky na helmě i letos. Je mi to zvíře sympatické a ztotožňuju se s ním. Vlk je svobodný, to mě baví nejvíc. A svůj tým vnímám jako spolupracující smečku," dodala s úsměvem.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma