Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

MS v hokeji: Namísto očekávaného zisku přišel dluh

MS v hokeji: Namísto očekávaného zisku přišel dluh
zdroj: tisková zpráva

Statisíce turistů s plnými peněženkami měly do slovenské ekonomiky napumpovat miliony. Takové byly představy před mistrovstvím světa. Mýtus, že turnaj bude splněným snem každého obchodníka, se ale nepotvrdil.

Bratislava a Košice měly s hokejovým šampionátem milionové výdaje, které se do městských pokladnic nevrátí.

Zůstaly jen oči pro pláč

Hoteliéři přiznali, že to s cenami ubytování přehnali. Očekávaný příjezd 300 000 návštěvníků se nenaplnil ani z třetiny, mnozí upřednostnili před drahými bratislavskými hotely jiná zařízení ve Vídni, v Budapešti nebo Brně. Další fanoušci přijeli raději na otočku, aby nemuseli přespávat.

Prodej suvenýrů zaznamenal svůj vrchol těsně před šampionátem. Internetové e-shopy zpočátku nestíhaly vyřizovat objednávky. Každou prohrou Slovenska však zájem prudce klesal. Pohled na smutné prodejce piva a klobás byl jasným důkazem toho, že ani malopodnikatelé v gastronomii příliš nezbohatli.

Milionový účet

Bratislavě zůstal po mistrovství na krku téměřstomiliónový dluh. Spolu s rekonstrukcí stadionu Ondřeje Nepely investovalo město celkově až 100 milionů eur. „Do dopravy jsme investovali 50 tisíc eur, do oprav Trnavského mýta a cest dalších 600 tisíc eur,“ řekl slovenskému serveru CAS.sk mluvčí primátora Milana Ftáčnika Lubomír Andrassy.

Pozitivní Košičané

Radnice v Košicích tvrdí, že zisková nebude, ale návratnost čeká dlouhodobě. „Některé aktivity jsme dělali s vědomím, že o dva roky budou Košice evropským hlavním městem kultury,“konstatuje mluvčí magistrátu Martina Viktorínová.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma