Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Abraham chce doma v Brně zlomit sérii nezdarů a konečně uspět

Abraham chce doma v Brně zlomit sérii nezdarů a konečně uspět
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Změnit bídnou brněnskou bilanci se o nadcházejícím víkendu pokusí český motocyklový jezdec Karel Abraham. Na Masarykově okruhu při mistrovství světa dojel od roku 2005 do cíle jen jednou, loni dokonce po solidní kvalifikaci spadl hned v první zatáčce. Poslední letošní závody mu však vyšly a i proto věří, že tentokrát v domácí Velké ceně uspěje.

"Určitě se těším. V Brně jsem jsem moc štěstí neměl, tak doufám, že se to konečně zlomí," řekl Abraham ČTK. Fakt, že pojede ve svém rodném městě a na okruhu, který spoluvlastní jeho otec, nepovažuje za velkou výhodu. "Nemám v Brně naježděno o moc více kilometrů než kdokoliv jiný, kdo se mnou závodí. Výhoda to určitě není," uvedl.

Přesné důvody, proč se mu na Masarykově okruhu každoročně nedaří, nezná. Jedním z hlavních je ale tlak, pod kterým zde je. "Je pravda, že tlak je strašný. Je to i dalšími věcmi, třeba smůlou," podotkl.

Nezvyklé pro něj je i velké množství propagačních akcí, které zde absolvuje. "Je tady spousta novinářů, známých, fanoušci, rodina. Je toho na mě příliš," přiznal Abraham. Letos se prý pokusil udělat nějaké změny, moc jich ale není. "Není to jednoduché," pokrčil rameny.

Hlavní letošní výhodou zřejmě bude skutečnost, že se mu vydařily poslední závody MS. V Katalánsku byl čtvrtý, v Německu dojel pátý. Dokázal si tak, že může bojovat s nejlepšími, a zvýšil si sebevědomí. "Je to hodně cítit. Je perfektní, když se něco podobného podaří. Sezona ale pokračuje a musíme se snažit dále," řekl Abraham.

Díky těmto výsledkům se poprvé v kariéře doma představí jako česká jednička. V předešlých letech byl vždy lepší Lukáš Pešek, jemuž se letos tolik nedaří. "Tohle ale neřeším a určitě bych se takhle nenazval. V každém případě je ale dobré, že nějaké výsledky jsou. To je příjemné," pousmál se dvacetiletý závodník.

K lepším výsledkům mu pomohla i změna značky motocyklu. V květnu se jeho tým rozhodl vyměnit italskou RSV za konkurenční FTR z britské produkce. "Rozhodně jsem rád, že jsme to udělali. Motorka je lepší, lehčí. Navíc s chlapy, kteří ji vyvinuli, se dá mnohem lépe mluvit a najednou vše vychází," pochvaloval si Abraham.

Brněnský závod se uskuteční měsíc po Velké ceně Německa, závodníci si tak stihli dostatečně odpočinout a doléčit drobné šrámy. "Měl jsem dovolenou. Byl jsem se podívat v Laguna Seca na závody MotoGP a pak jsme se trošku váleli na pláži. Potřeboval jsem už volno," řekl Abraham.

To, že měsíc neseděl na motocyklu, prý velký problém nebude. "Určitě to bude chviličku trvat, než se do toho dostanu, ale musí to být jen chvilička. Ostatní jsou na tom ale stejně, testovat bylo zakázané," dodal Abraham.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,600 23,780
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma