Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Americká show Plíškové skončila bez zlaté tečky. Budoucí šampionka, tvrdí Navrátilová

Americká show Plíškové skončila bez zlaté tečky. Budoucí šampionka, tvrdí Navrátilová
I přes prohru v napínavém finále dosáhla na US Open Karolína Plíšková svého životního úsoěchu | zdroj: Profimedia

Česká tenistka Karolína Plíšková na US Open svůj první grandslamový titul nezískala. V sobotním finále podlehla nové světové jedničce Němce Angelique Kerberové ve třech setech 3:6, 6:4 a 4:6. Po turnaji, během kterého dokázala vyřadit obě sestry Williamsovy, se česká hráčka posuna na šesté místo světového žebříčku.

"Nebudu z toho špatná. Odehrála jsem dobrý zápas a jsem ráda, že se mi povedlo dojít do finále. I přes prohru je to obrovský úspěch," řekla Plíšková po prohře 3:6, 6:4 a 4:6 Radiožurnálu, a na tiskové konferenci uvedla: "Odvedla jsem dobrou práci. Bylo to moje první finále a byla jsem blízko k výhře. Kdyby mi někdo před dvěma týdny řekl, že budu hrát finále, tak to beru. Jsem na sebe pyšná. Nejsem smutná."

Před turnajem s podobným výsledkem nepočítala. Na předchozích grandslamech nepřešla přes třetí kolo, ale tentokrát ukázala své schopnosti. "Skvělé, je to budoucí šampionka," napsala o Plíškové na sociální sítích Martina Navrátilová.

Pro Plíškovou by mohlo finále US Open znamenat určitý zlom. "To teď nedokážu odhadnout. Řekneme si to za rok," usmála se čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun. "Většinou po turnajích hned nepřemýšlím, co bude dál. Možná se něco změní, možná taky ne. Prostě si z US Open vezmu všechna pozitiva a uvidíme," uvedla.

Spolu s turnajem v Cincinnati, kde získala titul, vyhrála jedenáct zápasů v řadě a porazila pět hráček světové desítky. "To je největší plus. Vím, že to můžu dokázat, a forma mi vydržela i v New Yorku," hledala zmíněná pozitiva z americké šňůry. "I tady jsem mohla vyhrát. Bylo to o pár míčích a musím hledět dopředu."

Doufala, že až příště nastoupí do grandslamového finále, tak zužitkuje zkušenosti ze zápasu o titul s Kerberovou. "Takových zápasů si za život moc nezahrajete, takže to určitě pomůže. Na příštím grandslamu se budu snažit hrát stejně dobře od prvního do posledního kola, a ještě se zlepšit. To je klíč k úspěchu."

Na dalších turnajích se pokusí navázat na úspěšné letní týdny. "Odvedla jsem teď dobrou práci, v hodně věcech se zlepšila, především v utkáních s předními hráčkami, ale musím jít dál turnaj po turnaji," řekla a na otázku, co se jí honilo hlavou, když soupeřka přebírala vítěznou trofej, řekla stroze: "Nic."

Dvouhodinová bitva s nešťastným koncem

Více než dvouhodinový zápas s Kerberovou byl v horku hodně náročný. "Více fyzicky než psychicky," řekla Plíšková a vysvětlila: "S ní to není, že dáte bum sem, bum tam a máte bod. Ona vrátí tolik míčků, co ostatní holky nevrátí, takže je tam hodně úderů navíc. Nutí mě hrát agresivněji, až udělám chybu."

Ve třetím setu získala Plíšková první brejk a po svém servisu vedla 3:1. Výhodu ale neudržela a v posledním gamu utkání přišla o podání čistou hrou. "Ten poslední game se nepovedl, ale pořád to byl skvělý tenis a dobrý zápas. Co jsem s ní (Kerberovou) hrála, předvedla jeden ze svých nejlepších zápasů. Nejsem zklamaná," řekla.

Kerberová výhrou potvrdila nástup na pozici světové jedničky a ukázala, jak těžké je překonat její obranu. "Nemá dny, kdy jí to vyloženě nejde a daruje vám to. Může tam běhat týden," řekla agresivně hrající Plíšková. "Svoji hru měnit nehodlám. Nechtěla bych jen běhat a vracet míčky, ale klobouk dolů před ní, musí být super fyzicky připravená," ocenila svou soupeřku.

Z New Yorku zamíří Plíšková na pár dnů domů. "Bylo to dlouhé a není to lehké zůstávat na turnajích do konce, jak to vypadá v televizi. Jsou to nervy, je to náročné a už se těším, až si odpočinu a naberu novou energii," uzavřela česká jednička.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma