Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Anglické kluby nás mohou finančně převálcovat, obává se prezident Barcelony

Anglické kluby nás mohou finančně převálcovat, obává se prezident Barcelony
Bartomeu společně s útočníkem Luisem Suárezem, který se stal nejlepším střelcem loňského mistrovství světa klubů, který Barcelona vyhrála. | zdroj: Profimedia

Snažili se, seč mohli, ale na mužstvo Barcelony prostě nevyzráli. Katalánský klub včera zvítězil 2:0 na půdě Arsenalu, a pokud se za dva týdny nestane fotbalový zázrak, postoupí do další fáze play off. Úspěch Barcelony jen potvrdil výbornou formu španělských týmů v letošním ročníku evropských soutěží, zatímco Gunners zarazili další hřebík do rakve konkurenceschopnosti anglických celků na mezinárodním poli. Na pohřební chorály je ale ještě brzo, v příštích třech letech se totiž poměr sil může úplně změnit.

Začátkem loňského února zaplatily společnosti SKY a BT Sports 5,1 miliardy liber za televizní práva na zápasy Premier League pro období 2016-2019. Jde o téměř 70procentní nárůst v porovnání s předchozím tříletým obdobím.

Podle prezidenta Barcelony Josepa Marii Bartomeua to může misky vah výrazně vychýlit na stranu Anglie. Jsou to totiž právě kluby z britských ostrovů, které katalánskému celku nejvíce dýchají na záda při shánění nových posil. "Týmům z anglické ligy to přinese neuvěřitelné finanční prostředky. Z toho máme strach," řekl Bartomeu v rozhovoru pro BBC.

"Premier League je nejlepší fotbalovou soutěží planety. Co se sledovanosti a příjmů týče, nemůže se jí žádná liga rovnat. Náskok před konkurencí si udržuje především díky své nečitelnosti. Kupříkladu ve Španělsku jsou rozdíly v rozpočtech klubů tak propastné, že je prakticky vyloučeno, aby se tým podobný Leicesteru dokázal vyšvihnout do čela tabulky," upozornil šéf katalánského klubu na fakt, že téměř polovinu peněz za prodej televizních práv na utkání La ligy shrábnou Barcelona a Real Madrid.

V Anglii se peníze rozdělují daleko rovnoměrněji mezi všech 20 týmů Premier League. I přesto se Bartomeu obává, že by nová dohoda s televizními společnostmi mohla z pyrenejského poloostrova odvát největší fotbalové talenty.

"Musíme zvýšit naše příjmy a zlepšit celkovou finanční situaci klubu, abychom mohli konkurovat nejbohatším anglickým mužstvům. Chceme udržet naše talenty doma. Hodně našich hráčů je v kontaktu s jinými týmy, ale na tom není nic tak zvláštního. Důležité je, že nikdo z nich nemá zájem odejít," vysvětluje. 

Barcelona zaznamenala v minulém roce obrat ve výši 560 milionů dolarů. V tomto ohledu se dívá na záda pouze svým ligovým rivalům z Realu Madrid, kteří utržili ještě o 17 milionů více. Pro Bartomeua je však cílovou hranicí miliarda.

Zdroje:
Vlastní, IBNLive

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma