Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Argentina potvrdila roli favorita, Nigérii porazila 1:0

Argentina potvrdila roli favorita, Nigérii porazila 1:0
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Argentiny porazili ve svém prvním utkání na světovém šampionátu Nigérii 1:0 díky gólu obránce Heinzeho z šesté minuty po rohovém kopu. Trenérská premiéra tak vyšla Diegu Maradonovi, jenž se na mistrovství světa vrátil po 16 letech.

Nigerijce držel brankář Enyeama, který zlikvidoval několik velkých argentinských šancí.

Favorit začal na stadionu Ellis Park aktivněji a už po šesti minutách se radoval z gólu. Z prvního rohu v utkání našel záložník Verón nehlídaného krajního beka Heinzeho, který v letu razantní hlavičkou poslal míč do horního rohu nigerijské branky.

Jeden z nejsledovanějších fotbalistů šampionátu Lionel Messi, jenž dnes nastoupil jako podhrotový hráč za útočnou dvojicí Tévez, Higuaín, byl v úvodním poločase nejaktivnějším mužem na hřišti. Jeho dvě nebezpečné střely musel akrobaticky zneškodnit brankář Enyeama.

Dvě velké příležitosti měl v úvodní pětačtyřicetiminutovce i útočník Higuaín. Poprvé však netrefil branku a podruhé rovněž ztroskotal na pozorném nigerijském gólmanovi.

Druhý poločas se odehrával v podobném duchu. Argentina dál tlačila, ale nedokázala proměňovat slibné šance. Nejlepší hráč utkání podle serveru fifa.com Enyeama vychytal jak Messiho, tak Higuaína a do posledních minut držel šance svého celku na nečekanou remízu.

Jihoameričanům se navíc začaly častěji objevovat díry v obraně, jejich zaváhání však Nigerijci nedokázali potrestat. Čtvrt hodiny před koncem navíc přišli fotbalisté nejlidnatější africké země o krajního obránce Taiwa, jenž se při střele zranil a odkulhal ze hřiště.

Jeho náhradník Uche měl v závěru slibnou šanci na vyrovnání, ale z voleje přestřelil branku. Argentinci už nejtěsnější náskok udrželi, ale svým výkonem fanoušky příliš nepřesvědčili.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma