Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Argentinci jsou ve finále, porazili Chorvaty 3:0

Argentinci jsou ve finále, porazili Chorvaty 3:0
Argentinci slaví postup do finále MS | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Argentiny porazili obhájce stříbra Chorvaty 3:0 a po osmi letech postoupili do finále mistrovství světa. V prvním poločase skórovali Lionel Messi z penalty a Julián Álvarez, který pak po změně stran také stanovil konečné skóre.

Jihoameričané vyhráli na světovém šampionátu i páté semifinále a o zlato si zahrají pošesté. Získat se jim ho podařilo v letech 1978 a 1986. V nedělním finále v Kataru vyzvou buď obhájce trofeje Francii, nebo Maroko. Jejich vzájemné utkání je na programu ve středu od 20:00 SEČ.

Chorvatsko bude v sobotním duelu o třetí místo usilovat o třetí medaili z MS. Vedle čtyři roky starého stříbra vybojovalo v roce 1998 bronz.

Utkání se hrálo s novým míčem, speciálně vytvořeným pouze na semifinále a finále. Týmy začaly opatrně, první střela na branku se zrodila až v 25. minutě. Chorvatský gólman Livakovič ale Fernándezovu dalekonosnou ránu vyrazil.

O devět minut později šli úřadující jihoameričtí šampioni do vedení. Vyběhnutý Livakovič srazil Álvareze a rozhodčí Orsato nařídil pokutový kop. Tradiční exekutor Messi se ranou pod horní tyč nezmýlil a na turnaji proměnil třetí ze čtyř penalt (bez čtvrtfinálového rozstřelu).

Pátým gólem se v tabulce střelců dotáhl na spoluhráče z Paris St. Germain Francouze Mbappého. V 39. minutě Argentinci zvýšili. Álvarez převzal na půlící čáře míč a i s pomocí dvou odrazů od bránících protihráčů se dostal až do vápna, kde překonal Livakoviče.

V závěru poločasu chorvatský gólman včasným zákrokem zachránil svůj tým od třetí inkasované branky po hlavičce Mac Allistera.

Po téměř hodině hry neuspěl Messi, v 69. minutě se ale především jeho zásluhou Argentina opět radovala. Od postranní čáry až po šestnáctku mu stoper Gvardiol nedokázal vzít balon a výborně hrající Messi ho předložil Álvarezovi, jenž z ideální pozice trefil odkrytou bránu.

Chorvaté sice více drželi míč, ale gólmana Emiliana Martíneze výrazněji neohrozili. Naopak v 83. minutě málem znovu inkasovali, jenže Mac Allister zamířil vedle.

Argentinci oplatili Chorvatům stejně vysokou porážku z předchozího šampionátu, dnešního soupeře zdolali na MS i v roce 1998 (1:0). Od úvodní překvapivé prohry se Saúdskou Arábií vyhráli Jihoameričané v Kataru páté utkání po sobě.

Messi vyrovnal semifinálovým startem proti Chorvatsku Matthäusův rekord

Kapitán argentinské fotbalové reprezentace Lionel Messi vyrovnal v semifinálovém duelu proti Chorvatsku 24 let starý rekord Němce Lothara Matthäuse v počtu startů na mistrovství světa. Pokud hvězdný útočník nastoupí i v nedělním finále, stane se s 26 zápasy samostatným rekordmanem.

Matthäus se mezi lety 1982 až 1998 zúčastnil pěti šampionátů a pouze na prvním ve Španělsku nepatřil do základní sestavy. V roce 1990 dovedl národní tým jako kapitán k titulu mistrů světa a dvakrát získal s reprezentací stříbro.

Někdejší vynikající záložník se na MS naposledy představil v neúspěšném čtvrtfinále proti Chorvatsku a proti stejnému celku si dnes 25. start připsal i Messi. „Obdivuji ho. Je to skvělý sportovec s mimořádné kariérou, nejkomplexnější fotbalista své doby,“ vysekl jednašedesátiletý Matthäus poklonu svému pravděpodobnému nástupci.

Pětatřicetiletý Messi je rovněž na pátém šampionátu, který je pro něj zřejmě poslední šancí k zisku chybějící trofeje. V Kataru zatím nastřílel pět branek a Argentinu dovedl po roce 2014 podruhé do finále. Proti Chorvatsku otevřel skóre z penalty a jedenáctým gólem na MS se osamostatnil v čele tabulky argentinských střelců. Dosud se o první místo dělil s Gabrielem Batistutou.

Útok na rekord se může odehrát i ve středu v druhém semifinálovém duelu Francie - Maroko. Pokud se v bráně obhájců titulu opět představí kapitán Hugo Lloris, vyrovná se 19. utkáním na MS rekordmanu mezi gólmany Manuelu Neuerovi z Německa. Také Lloris se může v závěrečné fázi šampionátu v čele pořadí ještě osamostatnit.

Argentina - Chorvatsko 3:0 (2:0)
Branky: 39. a 69. Álvarez - 34. Messi z pen. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Romero, Otamendi - Livakovič, Kovačič. Diváci: 88 966.
Sestavy:
Argentina: E. Martínez - Molina (86. Foyth), Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul (74. Palacios), Paredes (62. Lisandro Martínez), Fernández, Mac Allister (86. Correa) - Messi, Álvarez (74. Dybala). Trenér: Scaloni.
Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa (46. Oršič) - Brozovič (50. Petkovič) - Kovačič, Modrič (81. Majer) - Pašalič (46. Vlašič), Kramarič (72. Livaja), Perišič. Trenér: Dalič.

profimedia-0742421579 Ivana Knollová - modelka a vášnivá chorvatská fanynka | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma