Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Auston Matthews získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award

Auston Matthews získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award
Auston Matthews získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče | zdroj: Profimedia

Americký útočník Auston Matthews z Toronta získal poprvé v kariéře Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Stal se tak hlavní postavou vyhlášení vítězů pěti hlavních individuálních cen za sezonu v zámořské lize, jež se konalo v Tampě. Díky 60 nastříleným gólům v základní části měl na kontě už i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře obdržel Rus Igor Šesťorkin z New York Rangers. James Norris Memorial Trophy pro nejlepšího obránce získal Kanaďan Cale Makar, jenž bojuje s Coloradem ve finále play off o zisk Stanley Cupu proti Tampě Bay. Nejlepším nováčkem sezony a držitelem Calder Trophy byl vyhlášen jednadvacetiletý německý obránce Moritz Seider z Detroitu.

Čtyřiadvacetiletý Matthews prožil svou jasně nejlepší sezonu dosavadní kariéry v nejlepší hokejové lize světa. Porci 60 branek stihl za 73 odehraných utkání a i díky 46 asistencím se dostal poprvé přes stobodovou hranici (106). V gólech, nahrávkách i bodech vytvořil svá osobní maxima. Zatímco Hart Memorial Trophy i Ted Lindsay Award získal poprvé, Maurice Richard Trophy úspěšně obhájil. Již v roce 2017 byl také nejlepším nováčkem.

„Nebudu lhát - je to krásné, vážně moc pěkný pocit. Je to něco mimořádného i proto, že tady je se mnou moje rodina. A také je tu spousta skvělých hráčů, kteří by si to zrovna tak zasloužili. Vnímám to jako něco opravdu jedinečného,“ prohlásil Matthews, jehož si Toronto vybralo jako jedničku draftu v roce 2016 a hned při svém debutu na velké scéně NHL vstřelil čtyři branky.

Nyní se stal teprve třetím hráčem slavného kanadského klubu, který prestižní Hartovu trofej získal. Jeho předchůdci byli obránce Babe Pratt (1943/44) a útočník Ted Kennedy (1954/55). Na pomyslném trůnu vystřídal Matthews vítěze Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL (123 bodů) Connora McDavida z Edmontonu, jenž vyhrál loni už podruhé a i letos byl mezi trojicí finalistů. Třetím byl Šesťorkin.

Přehled vítězů individuálních cen hokejové NHL v sezoně 2021/22:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Auston Matthews (Toronto).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč podle členů Hráčské asociace NHLPA): Auston Matthews (Toronto).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Igor Šesťorkin (NY Rangers).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Cale Makar (Colorado).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Moritz Seider (Detroit).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Patrice Bergeron (Boston).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Darryl Sutter (Calgary).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Kyle Connor (Winnipeg).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Carey Price (Montreal).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Anže Kopitar (Los Angeles Kings).
King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost): P.K. Subban (New Jersey).
Willie O’Ree Community Hero Award (pozitivní vliv na komunitu, kulturu či společnost skrze hokej): Noel Acton.
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Connor McDavid (Edmonton) - 123 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Auston Matthews (Toronto) - 60 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Frederik Andersen a Antti Raanta (Carolina Hurricanes) - 202 inkasovaných gólů.
První All Star tým: Igor Šesťorkin (NY Rangers) - Roman Josi (Nashville), Cale Makar (Colorado) - Mitchell Marner, Auston Matthews (oba Toronto), Johnny Gaudreau (Calgary).
Druhý All Star tým: Jacob Markström (Calgary) - Victor Hedman (Tampa Bay), Charlie McAvoy (Boston) - Matthew Tkachuk (Calgary), Connor McDavid (Edmonton), Jonathan Huberdeau (Florida).
All Star tým nováčků: Jeremy Swayman (Boston) - Alexandre Carrier (Nashville), Moritz Seider - Lucas Raymond (oba Detroit), Michael Bunting (Toronto), Trevor Zegras (Anaheim).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma