Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Barcelona porazila Manchester a vyhrála Ligu mistrů

Barcelona porazila Manchester a vyhrála Ligu mistrů
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté FC Barcelona se stali potřetí vítězem Ligy mistrů poté, co ve středu porazili v Římě ve finále soutěže Manchester United 2:0. Španělský velkoklub byl po celý zápas lepší a nedal soupeři šanci.

Barcelona si vypracovala i další šance, zatímco jejich soupeř vůbec nepřipomínal obhájce trofeje a po celý zápas svého soupeře nedostal pod větší tlak. Výjimkou bylo úvodních deset minut. Před úvodním golem Barcy pálil dvakrát nebezpečně Cristiano Ronaldo. Manchester sliboval, že se zpočátku soustředí především na defenzivu a bude čelit barcelonské ofenzivní síle. Obhájce trofeje však měl hned v úvodní desetiminutovce dvě slibné šance: hned ve druhé minutě pálil Ronaldo přesně z trestného kopu, ale gólman Valdés jeho ránu vyrazil. Podruhé po samostatné akci v osmé minutě netrefil portugalský virtuóz z deseti metrů branku. Barcelona působila v úvodu nejistě, její "záplatovaná" obrana chvílemi neuměla zareagovat na důraz soupeře. Jenže desátá minuta obraz hry zcela změnila - Eto'o po Iniestově přesném pasu prošel pravou stranou šestnáctky přes Vidiče a jeho střela prošla pod rukou Van der Sara až do sítě. Manchester měl snahu výsledek zvrátit, ale jeho ofenziva neměla nejlepší den. Když už někdo zlobil barcelonské zadáky, pak to byl pouze Ronaldo, ostatním hráčům chyběla invence a moment překvapení. I proto se v prvním poločasu už nic významného nestalo a anglický klub musel zpytovat svědomí. Jenže ani změna stran a příchod Tevéze hře Manchesteru nijak nepomohl. Vždyť už ve 49. minutě napodobil Henry gólovou akci Eto'a - prošel po levé straně trestného území a dostal se i ke koncovce, ovšem jeho placírku na vzdálenou tyč Van der Sar vystihl a uchránil svůj tým od pohromy. O chvíli později sice i on byl krátký na trestný kop Xaviho, jenže tvrdá rána jen orazítkovala levou tyč. Štěstí se však anglického klubu dlouho nedrželo. V 70. minutě totiž neuhlídala obrana centr z pravé strany a jeden z nejmenších hráčů na hřišti Messi hlavou vstřelil rozhodující gól. Ronaldo sice mohl vzápětí snížit, ale svoji šanci neproměnil a šance na obhajobu se Manchesteru začala výrazně vzdalovat. A jeho hráči začali ztrácet nervy, především pak Ronaldo, který předvedl v krátkém časovém úseku tři ostré zákroky, ale žlutou kartu obdržel až za ten poslední. Scholes pak mohl dostat za svůj likvidační faul na Busquetse dokonce rovnou červenou, ale Bussaca byl shovívavý. To už nezměnilo nic na tom, že na římském stadionu se mohli radovat po posledním hvizdu hráči španělského klubu. Ti tak navázali na triumfy z let 1992 a 2006. Finálový zápas jednoznačně ovládli, svěřenci trenéra Alexe Fergusona odešli ze souboje poraženi.
FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0) Branky: 10. Eto'o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - Ronaldo, Scholes, Vidič. Diváci: 67.000 (vyprodáno). Sestavy: FC Barcelona: Valdés - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta (90+2. Pedro Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. Keita). Trenér: Guardiola. Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (46. Tevéz), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Pak Či-song (66. Berbatov), Ronaldo - Rooney. Trenér: Ferguson.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma