Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Barcelona, Real a Juventus se nezřekly superligy a hrozí jim tresty od UEFA

Barcelona, Real a Juventus se nezřekly superligy a hrozí jim tresty od UEFA
Kluby, které se distancovaly od projektu superligy | zdroj: Profimedia

Barcelona, Real Madrid a Juventus se oficiálně nezřekly účasti v superlize a budou čelit disciplinárnímu řízení evropské fotbalové unie UEFA. Všechny tři velkokluby mohou být vyřazeny z Ligy mistrů.

Dalších devět týmů z Anglie, Itálie a Španělska doplatí na ohlášení vstupu do konkurenčního projektu finanční ztrátou. UEFA jim o pět procent zkrátí příjmy z příští sezony, navíc se budou muset složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů. Pokud by některý z klubů znovu vstoupil do neautorizované soutěže, zaplatí pokutu 100 milionů eur.

Projekt elitní soutěže, která měla mít samostatné financování, ohlásilo v dubnu 12 předních evropských klubů. Obrovská vlna kritiky fanoušků, hráčů i funkcionářů ale vedla k bleskovému zvratu a po několika dnech v superlize zůstaly jen Real Madrid a Barcelona.

Své plány přehodnotily Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atlético Madrid, AC Milán i Inter Milán, které se po dohodě s UEFA vrátily do systému jejích soutěží. „Uvědomily si rychle svou chybu a udělaly potřebné kroky k tomu, aby se znovu zařadily do evropského fotbalu,“ uvedl prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Juventus ani zbývající dva španělské kluby se ale od superligy oficiálně nedistancovaly. Toto trio nyní čeká disciplinární řízení. Podle dřívějšího Čeferinova vyjádření může být trestem i vyloučení z Ligy mistrů. „UEFA si vyhrazuje právo na adekvátní postup proti těmto klubům, které se dosud nezřekly takzvané superligy,“ řekl nyní Čeferin bez bližších podrobností.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma