Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Plamen superligy zatím nezhasl, jen doutná

Plamen superligy zatím nezhasl, jen doutná
Florentino Perez | zdroj: Profimedia

Fotbalová superliga není zrušená, ale jen odložená. Podle předsedy Realu Madrid Florentina Péreze jsou představitelé soutěže po zdrcující kritice připraveni jednat o potřebných změnách.

Vznik uzavřené superligy v pondělí oznámilo dvanáct velkoklubů z Anglie, Itálie a Španělska. Proti se však postavili fanoušci, bývalí i současní hráči a trenéři a také FIFA a UEFA.

Z ligy proto jako první vycouvala šestice anglických celků Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Chelsea a Arsenal. A postupně je následovaly Atlético Madrid, Juventus Turín, AC Milán a Inter Milán.

Ze zakládajících klubů tak v superlize zbyl pouze Real s Barcelonou, jejíž účast je však závislá na hlasování členů klubu. A proti účasti se už postavil kapitán Gerard Pique, kterého nepřímo podpořil trenér Ronald Koeman.

Podle Péreze to však rozhodně neznamená konec superligy. „Nikdo neodešel. Pořád spolupracujeme a přemýšlíme, jak to zrealizovat,“ řekl rozhlasové stanici SER Pérez, který měl být prvním ředitelem soutěže.

„Projekt je odložený a jsem přesvědčený, že když nevyjde v této podobě, tak uspěje v jiné,“ přidal čtyřiasedmdesátiletý funkcionář, podle něhož je Liga mistrů i přerozdělování peněz z ní mezi kluby zastaralé a nefunkční.

„Není správné, že v Anglii šest prvních klubů tratí a čtrnáct dalších vydělává. Fotbal je pyramida, a pokud jsou peníze nahoře, tak se dostanou i dolů,“ prohlásil.

„Když se něco neudělá, tak kluby přijdou o dvě miliardy eur, proto potřebujeme změnu hned a nemůžeme čekat tři roky,“ připomněl Pérez chystanou reformu Ligy mistrů od roku 2024.

„Liga mistrů je zajímavá až od čtvrtfinále, superliga je k záchraně fotbalu nezbytná,“ přidal Pérez. „Tenis také potřebuje, aby proti sobě pravidelně nastupoval Federer s Nadalem. Fanoušci se nejdou podívat na to, jak Nadal hraje proti osmdesátému hráči světa,“ uvedl.

Pérez se také pozastavil nad masivním odporem vůči superlize a do budoucna se poučil, že příště musí podobný plán detailně vysvětlit. „Předsedové všech klubů byli připraveni mluvit, ale hned druhý den nás rozdrtili,“ řekl.

„To jsme nečekali. Bylo to, jako bychom odpálili atomovou bombu. Vypadalo to, že věděli, co se chystá a byli na nás připravení. Takovou agresi jsem od šéfa UEFA ani vedení národních soutěží nezažil. Muselo to být zorganizované, tolik urážek, výhrůžek, jako kdybychom fotbal zabili. My se ho přitom snažili zachránit,“ prohlásil.

Agnelliho v čele asociace evropských klubů nahradí šéf PSG Chelajfí

Po odstoupení Andrey Agnelliho z Juventusu byl předsedou asociace evropských fotbalových klubů (ECA) zvolen šéf Paris St. Germain Násir Chelajfí. Agnelli rezignoval v neděli poté, co turínský celek s dalšími jedenácti velkokluby z Itálie, Španělska a Anglie oznámil založení vlastní superligy.

ECA zastupuje zájmy více než 200 klubů z 55 členských zemí UEFA včetně Slavie, Sparty, Liberce, Plzně, Teplic a Mladé Boleslavi.

„Vedení, integrita a soudržnost naší organizace nebyly nikdy potřebnější než v tomto klíčovém momentu evropského fotbalu. Společně se všemi kolegy z vedení ECA a klubů se budeme snažit posílit úlohu asociace jako respektovaného a jednotného hlasu evropských klubů,“ uvedl Chelajfí v prohlášení.

Asociace uvítala, že většina z dvanácti klubů dala od uzavřené superligy ruce pryč. „ECA byla pevně přesvědčena, že tento projekt nemůže uspět, protože fotbal je ve své podstatě založen na otevřenosti, sportovních výkonech a spojení mezi všemi napříč fotbalovou rodinou. Fotbal je pro každého. Nedávné události připomněly, že majitelé klubů jsou pouze jejich správci. Kluby jsou historickými majáky, které pro fanoušky a jejich komunity tolik znamenají,“ uvedla asociace.

Už v úterý Agnelli, který patřil k hlavním iniciátorům superligy, přišel o místo ve výkonném výboru UEFA, kam ECA coby svého zástupce jmenovala šéfa Bayernu Mnichov Karla-Heinze Rummeniggeho.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma